
 

 

Opinion No. 58-46  

March 5, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Leon H. Harms, Secretary-Manager, New Mexico State Fair, Albuquerque, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Clarification regarding vacation time of State Fair employees.  

2. Clarification regarding sick leave for State Fair employees.  

CONCLUSIONS  

1. Generally, 1 1/4 days for each complete calendar month of service.  

2. Generally, 1 day for each calendar month of service.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answers to your inquiries are contained in State of New Mexico Personnel 
Regulations, effective January 1, 1956. The Personnel Director has assured us that 
these are the latest regulations on these two matters.  

The regulation pertaining to your first question provides:  

"Each permanent or probationary employee shall be entitled to annual leave with full 
pay computed on the basis of one and one-fourth days for each complete 
calendar month of service, except that annual leave shall not accrue to any employee 
while on a leave-without-pay status. Such annual leave shall be cumulative for not more 
than 30 days. Accumulated annual leave shall be granted upon written application of the 
employee, except in the case of an emergency, at such time or times as will least 
interfere with the efficient operation and shall be approved by the appointing authority or 
an authorized person prior to the date the leave begins. Employees absent without 
official leave may be subject to deductions from annual leave or salary, suspension 
without pay, or dismissal. Saturdays, Sundays and holidays occurring within a 
period of annual leave shall not be charged as annual leave. The minimum charge 
for annual leave shall be one-fourth day." (Emphasis ours)  



 

 

It is our opinion that under the foregoing, an employee would be entitled to 15 days' paid 
vacation after a year's service. In other words, three weeks (or longer if a holiday occurs 
during the vacation), since Saturdays, Sundays or holidays during the vacation are not 
charged against annual leave. You have stated your policy in the past was to grant a 
week's vacation after a year's service and two weeks' vacation after two years of 
service. We do not believe this to be correct, as explained above.  

Turning to your second question, the applicable regulation provides:  

"Sick leave with pay shall be accumulated by each salaried employee at the rate of one 
day for each calendar month of service. Sick leave may be approved to cover absences 
necessitated by personal sickness, or injury, by required eye and dental care, by 
serious illness or death in the immediate family not to exceed three days, but not for 
slight illness or indisposition not incapacitating the employee for the performance of his 
regular duties. Notification of absence on account of sickness shall be given as soon as 
possible on the first day of absence. If such notification is not made in accordance with 
this policy such absence may be charged to annual leave or leave without pay. An 
employee shall be required to furnish a certificate from an attending doctor of medicine 
for all consecutive days of sick leave beyond three days. When circumstances seem to 
warrant such action, the appointing authority may cause to be made an investigation of 
any case of absence on account of sickness or for any other reason."  

Sick leave will not be permitted to accumulate beyond 60 days."  

The amount of sick leave depends upon prior service at the rate of one day for each 
calendar month of service, not to exceed sixty days. Depending upon accumulated 
service of the employee in question, he would be entitled to sick leave with pay for his 
illness of five and one-half days in October of 1957, and for his illness necessitating an 
18 1/2 hours' absence from work in February, 1958, if the conditions of the above 
regulation are otherwise met.  

You have asked us to formulate a general policy on these matters. This we cannot do, 
as policy making is not an authorized function of this office.  


