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March 25, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Senator Tibo J. Chavez, Belen, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Once you have established voting residence within the municipality, do you lose that 
voting residence by the mere fact that you are living outside the municipality, although 
you have never changed your residence outside the municipality?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Under the provisions of § 3-1-1, as amended 1947, a person's residence for purposes of 
voting is defined as follows:  

"Residence within the meaning of the above paragraph shall be residence upon land 
privately owned, or owned by the state of New Mexico, any county or municipalities 
thereof; or upon lands originally belonging to the United States of America or ceded to 
the United States of America by the state of New Mexico, any county thereof, or any 
municipal corporation or private individual, by purchase, treaty or otherwise."  

And considering particularly the qualification requirements for voters in municipal 
elections, § 14-14-3 provides in part:  

". . . and whenever the corporation is divided into wards, there shall be one (1) such 
place (voting) in each ward or precinct, and any person who, at the time of any election 
of municipal officers, would be a qualified elector under the laws of the state, for county 
officers, and shall have actually resided in the ward, in which he offers to vote, for thirty 
(30) days last preceding the election, shall be deemed a qualified voter, . . ." (Emphasis 
ours).  

Attorney General's Opinion, dated August 14, 1930, gave consideration to the meaning 
of residence as provided by Article VII, Section 1, pointing out that:  



 

 

"It has been held in many states that the term 'residence' as used in the constitutional 
and statutory provisions relating to the qualifications of electors is synonymous with 
home or domicile, denoting a permanent dwelling place to which a party when absent 
intends to return."  

and further, Attorney General's Opinion No. 3474, dated March 12, 1940, held:  

"In the first place, before anyone can vote in a municipal election the official registration 
affidavit of the voter must show on its face that he is a resident within the limits of the 
municipal corporation. Section 24, Chapter 152, Laws of 1939.  

Unless the affidavit so shows on its face such a voter cannot vote at a municipal 
election in any event.  

Further answering your inquiries, please be informed that the mere fact that a person 
temporarily removes himself from the limits of the municipal corporation does not 
deprive him of the right to vote in municipal elections especially if he has moved back 
into the municipality and is living there at the time of the election. Of course, residence 
is a matter of intention, and intention is an abstract thing of the mind that can be 
gathered only from a person's declarations, acts, conduct, etc."  

Finally, in keeping with the penalty provision compiled as § 3-2-44, it is our opinion that 
a person, whose residence, as herein considered, is actually outside the exterior limits 
or boundaries of a municipality, is not qualified to vote in municipal elections.  


