
 

 

Opinion No. 58-244  

December 31, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Drew Cloud, State Representative, Eddy County, Carlsbad, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can a county commission force a county sheriff to use a county car to transport a 
person, charged with a crime or with escaping from confinement, from another state 
back to New Mexico?  

CONCLUSION  

Yes, the county commission is in a position to approve or disapprove the sheriff's 
expense account. See analysis.  

OPINION  

This office has taken your question verbatim as the basis for this inquiry. However, we 
think that your inquiry concerns the statutes pertinent to the expenses of the sheriff 
rather than a manner of coercion as is indicated by the use of the word "force".  

It appears to us that the expenses of the sheriff for transportation of prisoners, whether 
within or without the state, is covered by Section 15-43-11, N.M.S.A., 1953. A partial 
citation of this statute reads:  

"All traveling expenses actually and necessarily incurred by sheriffs . . . including the 
employment and necessary traveling expenses of guards . . . and the necessary 
traveling expenses of prisoners, shall be paid by the respective counties . . . Such 
expenses shall be paid only upon the rendition of itemized, sworn accounts filed in the 
county clerk's office, approved by the county commissioners and district judge. . . . 
Upon the approval of all such expense accounts warrants covering same shall be drawn 
by the county commissioners . . ."  

The deleted portion of the section, while pertinent to the matters concerned in your 
question, does not change the sense of the above excerpt.  

Hence, it is the opinion of this office that the sheriff will accept suggestions in this matter 
made to him by the county commissioners inasmuch as their approval is required on his 
expense accounts. If a car is furnished, the sheriff may be compelled to use it.  


