
 

 

Opinion No. 58-157  

July 25, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Honorable Arsenio J. Martinez, State Representative, P. O. Box 871, Espanola, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Assuming that a village chief of police qualified for his position under an ordinance now 
repealed, must the said chief of police be appointed under a new ordinance which 
prescribes certain additional requirements for holding the position, and providing for the 
method of appointment under the new ordinance?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

This office is informed by virtue of the opinion request that the Chief of Police of 
Espanola, New Mexico, was employed on August 16 1956, by appointment of the 
Mayor and a majority vote of the Board of Trustees of the said village. At that time, 
Village Ordinance No. 117 was in effect and apparently the Chief of Police was hired in 
accordance with the said ordinance.  

On October 2, 1957, the new Police Ordinance No. 130 was passed and adopted by the 
village and No. 117, referred to above, was repealed. Section 11-f of Village Ordinance 
No. 130 states as follows:  

"f. Prior to the first regular meeting of the Village Council following the passage, 
adoption and approval of the Ordinance, the police committee of the Village Council 
shall consider all applications for Chief of Police, and make its recommendations to the 
Mayor, who shall then designate and appoint a qualified person as in this Ordinance 
provided, as Chief of Police, subject to confirmation by the Village Council."  

The foregoing section clearly indicates that upon adoption of Ordinance No. 130 the 
Police Committee of the Village Council should have considered applications for Chief 



 

 

of Police and that the Mayor of the Village should have designated and appointed a 
qualified person as Chief of Police subject to confirmation by the Village Council.  

We are further informed that the present Chief of Police of Espanola was never duly 
qualified to hold office under Ordinance No. 130 inasmuch as no action of confirmation 
is disclosed in the minutes of the village and no Police Committee report is filed with the 
Village Clerk to this date.  

In view of the above, for the purpose of rendering this opinion, we will assume that the 
present Chief of Police of the Village of Espanola has, in fact, never duly qualified under 
Ordinance No. 130. This factual situation brings us to the question under consideration, 
to-wit, is it now necessary for the Police Chief to qualify under Ordinance No. 130. In 
our opinion, he must.  

From the facts presented, the Police Chief was qualified under an ordinance now 
repealed by the new ordinance. It was the intention of the village that the Police Chief 
should be qualified under the new ordinance since the said ordinance clearly states in 
Section 11-f, referred to above, that applications for Chief of Police should be 
considered by the Police Committee of the Village Council and that the Mayor should 
then designate and appoint a qualified person as provided by the ordinance. As we view 
Ordinance No. 130, its purpose was not to remove the Police Chief who qualified under 
Ordinance No. 117, but to completely abolish the office established under Ordinance 
No. 117 and to recreate the office under Ordinance No. 130. If, in fact, the present 
Police Chief has never qualified under the new ordinance, he should do so to give legal 
standing to his present position.  

It is submitted by this office that the present Chief of Police should be given 
consideration and an opportunity to qualify under Ordinance No. 130. His appointment 
to this office, however, would be subject to the provisions contained in Section 11-f of 
Ordinance No. 130, assuming that the said ordinance was legally adopted.  


