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QUESTION  

QUESTION  

Do such establishments as trucking businesses and contracting businesses who render 
service only or service in conjunction with the sale of tangible personal property come 
within the purview of the county occupation tax statutes?  

CONCLUSION  

The tax may be imposed, but only to the extent tangible personal property is sold, and 
then only as measured by the amount of sales of tangible personal property.  

OPINION  

ANALYSIS  

In Opinion of the Attorney General No. 57-73, rendered April 15, 1957, we held that the 
occupation tax under Sec. 60-1-1, N.M.S.A., 1953 Comp., could be imposed on a ski 
lodge if the lodge sold merchandise, i.e., the lodge was then a dealer in merchandise. It 
is true Sec. 60-1-3 was cited, but the reasoning under Sec. 60-1-1 seemed to be 
independent of Sec. 60-1-3, and we think correctly so. It is our opinion that if the 
contractor or trucker sells tangible personal property, he must pay the tax within the 
above reasoning.  

On the other hand, if no tangible personal property is sold, Sec. 60-1-1 doesn't apply. 
And further, to the extent the statute would be applicable to your examples, the amount 
of the tax would be measured solely by the amount of sales of goods, giving no 
consideration to amounts received for services rendered. The Legislature used the term 
"sale", and we assume this was used in its common law sense, i.e., a transfer of the 
property in a personal chattel for value, 46 Am. Jur., Sales, Sec. 2.  


