
 

 

Opinion No. 58-164  

August 4, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Ben Chavez, Secretary, State Board of Finance, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

An employee of a municipal school district proposes to sell real estate owned by him to 
the district. Is the district prohibited from purchasing the real estate from its employee?  

CONCLUSION  

No, so long as the seller has nothing to do with the purchase by the school district.  

OPINION  

ANALYSIS  

We are cognizant of the provisions of § 73-8-15, N.M.S.A., 1953 Compilation, reading:  

"No board of regents of state educational institutions, boards of education, board of 
school directors, nor any member of any said boards, nor any school official nor teacher 
either directly or indirectly, shall sell, to any school or state educational institution that 
they are connected with by reason of being a member of a (1) Board of regents of a 
state educational institution, (2) board of education, (3) board of school directors, or any 
school official or teacher, any school books, school furniture, equipment, apparatus, or 
any other kind of school supplies, property insurance or life insurance to any employee 
of such school or state educational institution, or do any work under contract, nor shall 
any such board or members thereof, or school officers or teachers, receive any 
commission or profit on account thereof, and all such persons are prohibited from being 
parties directly or indirectly to any such contract or transaction. Any person violating the 
provisions of this section shall be fined not exceeding one thousand ($ 1,000.00) 
dollars, or imprisoned not exceeding one (1) year in the penitentiary, or be fined and 
imprisoned as aforesaid in the discretion of the court,"  

but it can hardly be said to contemplate real estate.  

The Public Purchases Act, being §§ 6-5-1, et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation, 
presents an initial problem however. It might be said that § 6-5-6 would inhibit or restrict 
the proposed transaction. However, that section must be read in the light of the entire 



 

 

act, which looks toward the purchase of goods, together with contracts for construction, 
materials, labor, etc. Nowhere is the acquisition of real estate mentioned expressly.  

The term "goods" is defined in § 6-5-2 as follows:  

"The word "goods" as used herein shall include all goods, wares, merchandise, 
materials, supplies, furniture, equipment and every article or thing of whatsoever 
description purchased for the use or benefit of any purchaser to which this act is 
applicable."  

While we held in Opinion of the Attorney General No. 57-36 that insurance was included 
within the definition, to so hold here as to realty would be at least going a step further. 
While we believe the definition includes personal property, both tangible and intangible, 
we believe that no definition of "goods" can fairly be said to include land, unless of 
course the latter is expressly mentioned. It is not. Hence, the Public Purchases Act does 
not control.  

We know of no other statutes which relate to your problem of school districts doing 
business with employees.  

Municipal school boards, it should be added, have the same powers as county school 
boards as a general rule. § 73-10-2. Under that section and §§ 73-9-1 and 73-9-7, we 
have no doubt of the power of a municipal school district to acquire real estate. See 
Opinion of the Attorney General No. 4734, rendered June 7, 1945.  

However, if the seller in question were to have anything to do with the purchase by the 
school district, we believe the transaction would violate certain common law rules 
against self-dealing by a fiduciary.  


