
 

 

Opinion No. 58-163  

August 4, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Howard M. Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Marguerite K. Cantrell, Secretary, New Mexico State Board of Examiners In The 
Basic Sciences, P. O. Box 1522, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS - QUESTION  

Pursuant to rules and regulations, specifically § 4 thereof, the members of the New 
Mexico State Board of Examiners in the Basic Sciences have been paid $ 12.50 for a 
board meeting; $ 12.50 for formulating a set of examination questions and $ 12.50 for 
grading 8 sets or fraction thereof of examination papers. The out of town members have 
also been paid mileage at 6c per mile to and from the place of meetings. No information 
on per diem is contained in the letter of inquiry. Can the board members be 
compensated on the above basis?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

At the outset, this office would like to make plain that its function is to interpret the law 
as it is found in our statute books and to apply the same to situations arising thereunder. 
Consequently whether or not this office approves or disapproves of the effect of such 
legislative enactments, is of no material consequence.  

§ 4 of the "Rules and Regulations for the New Mexico State Board of Examiners in the 
Basic Sciences" reads as follows:  

"A board member while actively engaged in the discharge of his duties, shall be entitled 
to be paid the sum of $ 12.50 per day for each day or fraction thereof, that he is so 
engaged. Board members residing outside of the city in which a board meeting shall be 
held shall be entitled to an allowance of $ 4.00 per diem plus 6c per mile for travel to 
and from his place of residence. A Board member shall be entitled to be paid the sum of 
$ 12.50 for the preparation of questions, and the sum of $ 12.50 for the grading of each 
set of questions of eight or less. In the event a member is required to grade more than 



 

 

eight sets of questions, he shall be entitled to receive an additional payment of $ 12.50 
for each additional eight sets of questions or fraction thereof that he grades."  

The statutory section providing for payment of the board members is § 67-1-5, 
N.M.S.A., 1953 which, in part, provides:  

"Each member of the board shall receive $ 12.50 per day and actual expenses when 
actively engaged in the discharge of his duties."  

Reluctant as this office is to make such pronouncement, it appears to be impossible to 
reconcile the quoted section of the statute with the schedule of payments provided for in 
the above quoted rule. Obviously the statute limits the compensation of an individual 
board members to $ 12.50 a day whereas the board creates a completely different 
criterion for the computation of such compensation. This new criterion may coincide in 
actual practice with the statute - by that we mean that a days' work may reasonably 
consist of a board meeting or the formulation of a set of examination questions or the 
grading of 8 sets of examination papers. However, this is definitely not the criterion 
established by statute and it is only the statutory standard which this office believes is 
authorized the board. As an aside and not necessarily indicating that such is the case it 
might also be possible that a board meeting would be held in the morning, a set of 
examination questions formulated in the afternoon and a set of 8 examination papers 
graded in the evening. Under the criterion set up by the above rules, the board member 
would thereupon sign a voucher stating that he had done three days' work and was 
entitled to receive the sum of $ 37.50. Entirely aside from the propriety of such a 
situation this office is dubious as to the legality of such instrument in light of the fact that 
the statute specifically prescribes a limitation of $ 12.50 per day for board member 
compensation.  

It has been suggested that as a practical matter, so long as the criterion setup by the 
board is reasonably in conformance with the statute that a favorable presumption 
arises. While this writer substantially shares the logic of this viewpoint generally, he 
finds it impossible to countenance a course of action which gives rise to a presumption 
of statutory conformance when the statute specifically prescribes its own criterion in 
plain and unequivocal language.  

Hence this office is of the opinion that a criterion established by the rules and 
regulations hereinbefore referred to which is not or may not be in accordance with the 
statutory authority conferred, is invalid.  


