
 

 

Opinion No. 58-16  

January 21, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Ben Chavez, State Auditor, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION 1  

Is an employee of the State of New Mexico entitled to annual leave or vacation pay if: 
(a) The employee does not take time off but continues to work.  

(b) The employee does not take time off but is reclassified and assigned new or 
different duties within the same agency.  

(c) The employee terminates but is rehired by the same department or agency and 
resumes work before the end of the period covered by the annual leave. Under these 
circumstances, what period of time is the employee entitled to annual leave or vacation 
pay?  

(d) The employee terminates and is hired by another department or agency and begins 
work with the other agency before the end of the period covered by annual leave or 
vacation time. Under these circumstances, what period of time is the employee entitled 
to for annual leave or vacation time?  

QUESTION 2  

May an employee of one state agency be employed and paid by a second agency of the 
State of New Mexico if services for the second agency are performed at a different time 
and location from that of the first agency?  

CONCLUSIONS - QUESTION 1  

(a) No.  

(b) No.  

(c) Only for the actual time between termination and the day the employee returned to 
work.  

(d) For the entire period subject to the restrictions stated in this opinion.  



 

 

CONCLUSION - QUESTION 2  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Before answering the specific questions asked above, we think it necessary to point out 
that we have no statutory authority covering the subject of annual leave or vacation 
time. Annual leave or vacation time, however, is authorized and regulated by the New 
Mexico State Personnel Board created pursuant to Sec. 5-4-1, NMSA, 1953 Comp.  

Regulation 9, paragraph 5, of the State of New Mexico Personnel Regulations, 
promulgated by the New Mexico Personnel Board, in regard to annual leave or vacation 
time states as follows:  

"Each permanent or probationary employee shall be entitled to annual leave with full 
pay computed on the basis of one and one-fourth days for each complete calendar 
month of service, except that annual leave shall not accrue to any employee while on a 
leave-without-pay status. Such annual leave shall be cumulative for not more than 30 
days. Accumulated annual leave will be granted upon written application of the 
employee, except in the case of an emergency, at such time or times as will least 
interfere with the efficient operation and shall be approved by the appointing 
authority or an authorized person prior to the date the leave begins. Employees 
absent without official leave may be subject to deductions from annual leave or salary, 
suspension without pay, or dismissal. Saturdays, Sundays and holidays occurring within 
a period of annual leave shall not be charged as annual leave. The minimum charge for 
annual leave shall be one-fourth day.  

Any employee who is separated without fault or delinquency on his part shall be 
paid for any unused portion of his annual leave and this amount shall not exceed 
one months pay." (Emphasis supplied).  

The above regulation apparently authorizes leave to be taken by a state employee in 
one of two ways. That is to say, by taking vacation leave during employment or by 
receiving his unused annual leave upon separation without fault. By the terms of the 
regulation quoted above, it is the opinion of this office that although an employee may 
receive a cash payment for any unused portion of his annual leave he will, nevertheless, 
continue to be employed but on leave from the State of New Mexico until the period for 
which he is paid has expired.  

Keeping the above basic premises in mind, we turn to the specific question asked. In 
answer to Question 1 (a) as indicated above, an employee can receive vacation with 
pay or his annual leave by either taking his vacation with pay without terminating or 
upon termination without fault on his part. It would, therefore follow that an employee 



 

 

who does not take time off from work or who is not terminating cannot receive annual 
leave or vacation pay while still working.  

In answer to Question 1(b), we believe our answer and reasoning in Question 1(a) is 
also applicable - an employee who is reclassified and assigned new or different duties 
within the same department obviously is not entitled to annual leave or vacation time 
unless he either terminates his employment without fault or takes the vacation time due 
him.  

In answer to Question 1(c), if an employee terminates but it rehired by the same 
department or agency and resumes work before the end of the period covered by 
annual leave or vacation, we feel that he should be entitled to leave only for the actual 
time between termination and the date the employee returned to work. The balance of 
leave could, however, be taken at a later date, subject, of course, to the 30-day 
restriction provided in the above quoted Personnel Regulation. As previously indicated, 
we have taken the position that annual leave received by a state employee at the time 
of termination continues his employment on leave status until he has used up the 
unused portion of his annual leave for which he has been paid. If the employee in this 
instance returns to his original employment, such action would merely terminate his 
leave status and return him to active work or service.  

In answer to Question 1(d), we arrive at a somewhat different conclusion than in the 
other sections of Question 1. Under the facts presented in this question, an employee 
terminates without fault and is granted annual leave. Before the expiration of his annual 
leave, he is employed by a different state agency. As we will indicate in answer to 
Question 2 of this opinion, we believe that an employee may work for two state 
agencies if the services performed for the second agency does not result in a basic 
conflict of interests between the two offices. Previous A.G. Opinions Nos. 3906, 4031, 
4293, 4651 and 4993 lend some support to the above proposition.  

In view of the above, we believe it would be proper for a terminated employee who has 
been paid for annual leave from one agency to be employed by a different agency 
before the expiration of annual leave subject to the foregoing restrictions. The employee 
would have to perform services for the second agency which are not incidental to his 
original employment from which he had terminated and been paid for annual leave and 
such service should not result in a basic conflict of interests between the two offices. If 
these conditions are met, we see no reason why an employee cannot accept 
employment from a different state agency and in effect continue to draw annual leave 
from the agency from which he has terminated his employment. The above solution will 
prevent the necessity of charging the second agency employing the employee with 
paying the unused portion of annual leave acquired in the first state agency.  

In answer to Question 2, it is the opinion of this office that an employee of the state who 
is employed by one department on a monthly basis could be entitled to remuneration 
from a second department or agency of the state if the services are performed at a time 
which are not regular working hours of the first department and in a location different 



 

 

from that of the first department. The above conclusion is subject to only one restriction 
- that there be no basic inconsistency or conflict of interests between the two offices.  


