
 

 

Opinion No. 58-15  

January 20, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. George H. Franklin, (W. P. Kearns, Jr.), Chief, Division of Liquor Control, 
Bureau of Revenue, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a liquor retailer licensee operating in a municipality advertise by radio, 
newspaper, or other media, in another county or municipality and legally deliver 
alcoholic liquors to customers residing in another county or municipality;  

a. Where sale is consummated on the premises of the licensee?  

b. Where sale is consummated upon delivery of merchandise?  

2. Is a state liquor retail licensee limited to making sales for delivery to the corporate 
limits of the municipality where premises are located?  

3. Can a liquor retailer whose premises are located within the five mile zone or rural 
area of an incorporated city legally make sales for delivery to the consumer residing 
within the limits of the city without having a city liquor license?  

CONCLUSIONS  

1. a. Yes.  

b. No.  

2. No.  

3 Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

In response to your inquiries reference will be made to the questions in the order above 
stated.  



 

 

First, the only restrictions, provided by the alcoholic beverage code, on advertising 
intoxicating liquors are found in § 46-9-1 which establishes the requirement giving 
statewide notice of fair trade prices. No prohibition is found for any type of statewide 
advertising on the part of either wholesale or retail licensees.  

Next, you ask whether a municipal retail licensee may make deliveries of beverages to 
customers residing outside the municipal limits in which is located the licensed 
premises. We find assistance in answering this question by reference to the following § 
46-10-9 (c) provides that:  

"It shall be a violation of this act for any retailer:  

(c) To sell any alcoholic liquors at any other place than his licensed premises."  

A similar provision is made applicable to dispensers by § 46-10-10 (e). Accordingly, it 
must be concluded that no off premise sale is permitted. Such a practice, in other 
states, and as is prohibited by federal regulation is described as "huckstering".  

A further search of the statutory provisions of the beverage code and existing 
regulations promulgated with reference thereto does not however, reveal prohibitions 
against making deliveries of beverages to locations desired by purchasers where the 
sale of such beverage was consummated at the licensee's place of business. In a 
discussion of the law of sales regarding the place of a sale, 46 Am. Jur. 587 points out 
the following:  

". . . the view is taken that where a seller doing business in one place receives an order 
from a buyer residing in another place, and in pursuance of such order sets the goods 
apart for the buyer and charges them to him, the sale is then complete, and the seller's 
place of business is to be deemed the place of sale, although thereafter the seller 
without the intervention of a carrier delivers the goods to the buyer at his place of 
residence, since in the subsequent delivery the seller acts as the bailee of the buyer."  

Thus, when a sale takes place on the licensed premises of a retailer or dispenser, it is 
our opinion that the beverage so purchased may be delivered by the retailer or 
independent carrier to any location designated by the purchaser.  

The privileges included with the approval and issuance of a retailer's license by the 
Division of Liquor Control are established in part by the following: Permission to offer for 
sale packaged beverages for off premise consumption, § 46-1-1; to sell alcoholic 
liquors, § 46-5-3; to sell to persons over the age of 21 years, § 46-10-12, except to 
known drunkards and lunatics, § 46-10-13; and to sell alcoholic beverages during the 
hours provided by § 46-10-14. No restrictions are imposed upon the sales privileges 
with reference to a customer's residence.  



 

 

§ 46-5-24 (P.S.) provides certain conditions precedent regarding population, for the 
issuance and transfer of licenses within county and municipal areas. These conditions 
however, do not restrict sales privilege subsequent to issuance of a license.  

Giving consideration next to local, county or municipal governing authority over licensed 
premises, § 46-4-1 provides regulatory power over licenses located within municipal 
limits -- "in any manner consistent with, but not inconsistent with, the provisions of this 
act; --" In keeping with Attorney General's Opinion No. 3172, 1939:  

"A careful reading of Sections 302 (d), 702 (c), 801, 802, 1101, 1102, 1103 and 1105 of 
the Act will disclose that the state, through its Bureau of Revenue and Chief of Division 
of Liquor Control, is the sole and only licensing authority under the Act. The state and 
not the municipality issues the license. All the municipality may do, in this respect, is to 
require the payment of an annual nonprohibitive municipal license tax in the nature of 
an occupation tax for the privilege of the licensee to operate within the municipality 
under his state license. The licensee obtains his right to sell alcoholic liquors not by 
virtue of any municipal license but rather by virtue of a state license plus the payment or 
tender to the municipality of the municipal license or occupation tax, according to the 
terms of the municipal ordinance imposing the same."  

and in Sprunk v. Ward, 51 N.M. 403, 186 P. 2d 382, the Court held:  

"Not only does the 1939 act fail to confer "full and complete" powers of regulation, as 
did the previous act, but it omits granting authority to towns and cities "to prescribe the 
terms" under which retail licenses shall be issued. Indeed, it makes no specific provision 
for exacting licenses by municipalities at all, although authorizing them "to impose an 
annual, nonprohibitive municipal license tax upon the privilege of persons holding state 
licenses * * * to operate within such municipalities, as retailers, dispensers or clubs." As 
said in Brackman's Inc., v. City of Huntington, infra: "The distinction may not be 
important but it exists."  

Thus, it may be concluded that local regulatory authority does in no way authorize 
imposition of restrictions upon licensed premises within municipalities different from 
those imposed by statute on all licensees within the state. With reference to our 
aforestated conclusion, it is our opinion that municipal licensees may deliver beverages 
sold at the licensed premises to customers residing outside the municipal limits.  

Since a license located within the five mile zone is of no different nature than those 
located elsewhere in the state, including municipalities, it follows, from the reasons 
hereinbefore stated, that municipal licenses similarly carry the privilege of deliveries 
outside this zone.  

It should further be mentioned that even though municipalities may exercise certain 
planning jurisdiction over areas extending up to five miles from municipal boundaries, § 
14-2-23, such jurisdiction does not include taxing power over liquor licenses located 
therein. Also, § 46-5-24 (P.S.) grants no taxing powers to municipalities over licensed 



 

 

premises located outside established city limits. Accordingly, it is our opinion that no 
municipal license is required, by a non-municipal licensee, for the privilege of making 
deliveries within city limits of purchases made at his licensed premises.  


