
 

 

Opinion No. 58-12  

January 20, 1958  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Alfred P. Whittaker, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Ray Kersting, Local Government Division, Department of Finance and 
Administration, P. O. Box 1359, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a municipality assess an occupation tax, or any kind of a tax, against a firm doing 
business in the municipality, but having its headquarters elsewhere?  

CONCLUSION  

No; see analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

We understand that your inquiry arises upon facts represented by the following as 
illustrative thereof: A wholesale business, having headquarters in one municipality, has 
its salesman call upon merchants in a second municipality, and accepts orders from 
these merchants. Such orders are then forwarded to the first municipality, and 
merchandise then is shipped to the second municipality to meet the orders.  

It is fundamental law that the powers of a municipal corporation are derived solely from 
the laws of the state by which they are created. See Munro v. City of Albuquerque, 48 
N.M. 306, 150 P. 2d 733 (1943); Purcell v. City of Carlsbad, 126 F.2d 748 (C.A.10); and 
62 C.J.S., Municipal Corporation, § 107, p. 235.  

It follows that a municipal corporation generally cannot exercise its delegated powers 
beyond the territorial limits thereof in the absence of a clear manifestation of legislative 
intent to the contrary. 62 C.J.S., Municipal Corporations, § 141, p. 283.  

An "occupation tax" generally is considered to be a tax levied on the privilege of 
carrying on particular businesses or occupations, specified in statute and ordinance, 
and is an example of a license fee or tax, the fee exacted for the privilege of carrying on 
a particular business or occupation. 53 C.J.S., Licenses, § 1, p. 445 et seq. In keeping 
with the general rule that a municipal corporation may lawfully exercise only those 
powers granted by statute, its power to impose license taxes is strictly construed. 53 



 

 

C.J.S., Licenses, § 10 (d), p. 480. Accordingly, the rule is clear that a municipality has 
no power to exact a license tax where the business taxed is not carried on within the 
territorial limits of the municipal corporation's jurisdiction, apart from explicit statutory 
authorization to that effect. 53 C.J.S., Licenses, § 10 (d) (2) (b), p. 484.  

The occupation tax referred to in your inquiry is authorized by Ch. 145, Laws of 1937, 
appearing as §§ 14-42-7 through 14-42-21, N.M.S.A., 1953, as amended. This office 
finds in the statute which authorizes imposition of the municipal occupation tax no 
warrant or authority whatever for implying any enlargement of the municipal 
corporation's territorial jurisdiction with respect to the imposition of such tax. To this 
effect, see Opinion No. 5587, issued September 4, 1952. The situation described in 
your inquiry is to be distinguished from that dealt with in Opinion No. 5701, issued 
March 13, 1953, holding that a wholesale or retail establishment located within a 
municipal corporation must pay the municipal occupation tax based upon the gross 
volume of business done, including the amount of sales made outside the corporate 
limits of the municipality.  

For these reasons, this office is of the opinion that an occupation tax may not lawfully be 
assessed against a firm located outside the corporate limits by reason of sales or 
deliveries of goods to persons located within the municipality. It should be noted, 
however, that location of a branch office of the business within the municipality for 
example, might well require a different conclusion.  

Although the general principles above stated should prove helpful in determining the 
validity of other types of municipal taxation also, it is not possible to state a conclusion 
applicable universally to other kinds of taxation which a municipality might seek to 
impose with respect to sales of goods by a business located elsewhere to persons 
residing within the corporate limits of a municipality. Accordingly, consideration of this 
aspect of your inquiry must be reserved at this time, since analysis of the particular type 
of tax in the context of the particular circumstances is required to provide a meaningful 
conclusion to this part of your inquiry. If you have in mind, for example, the question of 
the propriety of the imposition of a municipal sales tax in the circumstances described in 
the inquiry, § 14-42-25 (Laws 1955, Ch. 233, § 2, as amended, Laws 1957, Ch. 240, § 
2) clearly authorizes a tax upon "the gross receipts of all retail businesses and services 
within the corporate limits of said municipality", and so clearly does not apply in the 
situation suggested. This reference is sufficient to indicate the impracticability of 
attempting to state a rule applicable to this portion of your inquiry without analysis of the 
specific tax and circumstances involved.  


