
 

 

Opinion No. 57-88  

May 7, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Paul L. Billhymer, Assistant 
Attorney General  

TO: Frederic G. Comstock, State Budget Director, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. To what budgets do the provisions of Section 6-C of Chap. 235, Laws 1957, apply?  

2. Do the provisions of Section 6-C of Chap. 235, Laws 1957, apply to the budgets 
which receive Federal funds where Federal law prohibits the expenditure of Federal 
funds for general administrative overhead?  

3. How shall the provisions of Section 6-C of Chap. 235, Laws 1957, be applied to the 
various budgets in view of the diverse methods of submission of this item in budget 
request?  

CONCLUSIONS  

1. Budgets of all departments, commissions, boards and agencies, except those set 
forth in Section 5 of Chap. 235, Laws 1957.  

2. No.  

3. As in Opinion No. 6157.  

OPINION  

ANALYSIS  

Question 1:  

Section 6-C, Chap. 235, Laws 1957, reads as follows:  

"C. There shall be included in each budget of departments, commissions, board, and 
agencies, exclusive of the state highway department and the state land office, and 
department of game and fish, an item for 'general administrative overhead' expense 
equal to five percent of the total budget; provided that any department which makes or 
has made other arrangements for paying administrative overhead costs shall be 



 

 

excepted from this provision, if approved by the department of finance and 
administration. --"  

From the plain meaning of this language, it follows that the legislature intended that all 
of the 'departments, commissions, boards and agencies' which were covered by the 
legislative appropriations, including those mentioned in the first four sections of this 
chapter, were to comply with the provisions of this subsection unless they could come 
within the exceptions. There ar two groups included in the exception. First, the State 
Highway Department, State Land Office, and the Department of Game and Fish are 
specifically excluded from this provision. Second, there is excluded 'any department 
which makes or has made other arrangements for paying administrative overhead 
costs,' if the approval for the arrangements is made by the department and finance 
administration. This second group includes only departments which are allowed by the 
Department of Finance and administration to make their own arrangements for payment 
of administrative overhead expenses.  

It is to be noted that there is a special provision which applies to the boards named in 
Section 5 of Chap. 235, inasmuch as this Section 5 specifically provides for a five 
percent payment by the named boards to the General Fund. Since this has been 
standard for a number of appropriation acts, Section 6-C has no application to these 
boards named in Section 5.  

Question 2:  

In order to determine the answer to this question, we believe that it is necessary to do 
more than just read the particular wording of Section 6-C, supra. If this section alone is 
considered it would appear that the total budget is considered as the base for the five 
percent for administrative overhead charge without regard to the source of such funds. 
Where there is a question as to the application of a law, it is necessary to consider the 
statute as a whole, and the construction will not be made which will prejudice the public 
interest. State v. Llewellyn, 23 N.M. 43, 167 P. 414.  

Without a doubt the legislature intended to accept all benefits made by Federal grants. 
(See provisions of this Chap. 235, under Section 1, dealing with Department of Public 
Health. See also the provisions of Section 4 of this act, which deal with the Department 
of Education and other educational types of organizations.) The legislature also 
intended to secure maximum benefits from Federal grants.  

We, therefore, would conclude that if we place a construction on Section 6-C so that it 
includes all funds regardless of source and such construction, because of Federal 
restrictions, would preclude the securing of such funds, we would do violence to the 
intent of the legislature. This construction would certainly not be in the public interest. 
Therefore, we conclude that this Section 6-C does not apply to items of budgets whose 
source is Federal grants, which are conditioned upon such grants not being spent for 
administrative overhead. We do not mean to imply that this will apply to all Federal 



 

 

grants. It only applies to those Federal grants which prohibit the use of any of the grant 
for administrative expense.  

Question 3:  

It is plain from an examination of the budget submitted by the Governor that there was 
no uniformity as to the method by which this five percent was included by the various 
departments, commissions, boards and agencies. For example, some did not make any 
attempt to include this five percent in the submitted budget. Some made a line item 
showing the need for this sum but did not either add it into the amount requested or add 
it in the amounts to be expended. Some included this five percent as an item in the 
budget under Source of Revenue and as an expenditure. Most of the budgets which 
operate on earmarked funds included this as an item of expenditure. There may be 
other variations as to methods used to provide for this provision for administrative 
overhead, but this is sufficient to show that there is some confusion.  

Instructions were given to all departments, boards, commissions and agencies to 
include such item in the budget requests, by the State Budget Director in a letter dated 
September 21, 1956.  

In view of the above outlined confusion, we believe that Opinion No. 6157 answers the 
present question and the reasoning in that Opinion should govern, namely that this 
provision is an additional appropriation for each department covered thereby.  

The legislature was aware of this Opinion and its operation. The budgets with but little 
variation were identical of the budgets for the preceding year, which had operated under 
Opinion No. 6157. We believe that the legislature thus intended to accept the 
construction of this provision as outlined in Opinion No. 6157.  


