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QUESTIONS  

Are wages paid to employees under "sick leave" and "job injury" plans excluded from 
"income" when computing adjusted gross income for income tax purposes?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 72-15-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, in spelling out the meaning of gross 
income for the purpose of establishing a basis for the tax levy imposed, states as 
follows:  

"'Gross income' as used herein includes gains, profits and income derived from salaries, 
wages or compensation for personal services of whatever kind and in whatever form 
paid, including salaries of all elective or appointive state, county, municipal or other 
officers or employees, or from professions, vocations, trades, business commerce, or 
sales or dealings in property, whether real or personal, growing out of the ownership or 
use, or interest in such property, also from rent, interest, dividends, securities, or 
transactions of any business carried on for gain or profit, or gains or profits and income 
derived from any source whatever, including gains or profits and income derived 
through estates or trusts by the beneficiaries thereof, whether as distribution or 
distribution shares. The amount of all such items shall be included in the gross income 
for the taxable year in which received by the taxpayer, unless under methods of 
accounting permitted herein such amounts are to be properly accounted for as of a 
different period."  

And following, Section 72-15-5, statute supra, provides in part:  



 

 

"The following deductions shall be allowed in ascertaining net income as by this act 
defined: ". . . .  

"(4) Any amounts received through accident or health insurance or under workmen's 
compensation acts or under any plan for employees' pensions, disability benefits or 
death benefits, as compensation of pension for personal injuries or sickness, disability 
or superannuation, and the amount of any damages received, whether by suit or 
agreement or account of any injury, sickness or death."  

Generally speaking, items of income will include all forms of compensation or gain 
received in consideration for services performed, profits realized from business 
transactions, and from property exchanges. On the other hand, compensation realized 
as indemnification for the loss of either property or personal well-being in excluded in 
arriving at the sum represented as gross income. It is with the latter that we are 
concerned here.  

As specifically stated in Section 72-15-5 (4) supra, and in keeping with the theory herein 
expressed ". . . amounts received through accident or health insurance or under 
workmen's compensation acts . . ." shall be excluded "in ascertaining net income." 
Likewise, disability, sickness and death benefits are also excluded; such being all 
recompense for loss of a state of personal well-being. The situation herein considered, 
however, goes a step further; that of receiving continuing wages or compensation based 
upon existing wage scales supplementing any benefits paid under the workmen's 
compensation act, or other indemnifying insurance.  

The New Mexico Income Tax Code does not spell out an exclusion comparable to that 
found in Section 105 (d) Internal Revenue Code. Of the latter it is said:  

"Nor does gross income include amounts up to $ 100.00 per week referred to in the 
general rule as constituting gross income, gross income if constituting wages or 
payments in lieu of wages for a period when the employee is absent from work on 
account of personal injuries or sickness. The exclusion is, however, inapplicable to 
sums paid during the first seven calendar days of a period of absence from work on 
account of sickness unless the employee is hospitalized on account of such illness for 
at least one day during such period." 26 USCA 34.  

In discussing accident and health plans, it is pointed out in 26 USC A supra, that:  

"In general, amounts received by an employee through accident or health insurance for 
personal injuries or sickness are includible in gross income where paid by the employer 
or are attributable to contributions by the employer which did not constituted gross 
income to the employee."  

The provision in § 105 (d) supra is admittedly an exception to the general rule, 26 USCA 
35; and an exception not found in or implied from our statute.  



 

 

It is true that provisions in our State law are not limited or governed by any 
congressional expression. However, it is our understanding that argument as 
propounded to the Bureau of Revenue is based upon comparison with Federal 
provisions and exclusions, thus the basis for comparison and interpretation herein 
presented.  

Looking once again at our exclusion provision, we do not argue with that language 
found in Section 72-15-5 (4) which provides ". . . any plan for employee's pensions, 
disability benefits or death benefits, as compensation or pension for personal injuries or 
sickness, disability or superannuation, and the amount of any damages received, 
whether by suit or agreement, on account of any injury, sickness or death." On the 
contrary, such benefits as arise from Workmen's Compensation, accident and health 
insurance plans, or damages paid as the result of permanent injury, loss of a bodily 
function or disfigurement, plainly are exempt. Here insurance has been provided and 
paid for, or something or some function has been lost or destroyed which cannot be 
replaced in fact. In the case of a salary continuation plan however, where no reportable 
forbearance is suffered by either the employer or the employee, then it is our opinion 
that such compensation as is not definable as insurance benefits must be reported as 
salary.  

It might be argued, with some degree of logic, that where, under a sick, leave plan, an 
employer provides for an accumulation of sick-leave time for the benefit of an employee, 
based on a weekly or monthly participation schedule, and for which the employee is not 
required to be a contributor, such employer is providing an insurance (wage) benefit. 
The compliment of such an argument is, however, that such a forbearance, by the 
employer, must then be considered as reportable compensation before the benefits 
therefrom may be excluded.  


