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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Must an out-of-state corporation or person first obtain a contractor's license as provided 
in § 67-16-1, N.M.S.A., 1953 Comp., before engaging in the purchase of condemned 
houses at various government installations in this State for the purpose of either resale 
for salvage on the spot, or to be moved by said corporation or person to various points 
within the State?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to this question will depend upon whether a corporation or person engaged 
in the activity outlined above is to be considered a contractor, as that term is defined in 
§ 67-16-3, N.M.S.A., 1953 Comp. This section reads, in part, as follows:  

"A contractor within the meaning of this act is a person, firm, copartnership, corporation, 
association, or other organization, or any combination of any thereof, who for either a 
fixed sum, price, fee, percentage, or other compensation other than wages, undertakes 
or offers to undertakes or purports to have the capacity to undertake to construct, alter, 
repair, add to or improve any building, excavation, or other structure, project, 
development or improvement, or any part thereof; . . . ."  

It is the opinion of this office that the language used in the above definition is not 
sufficiently broad to cover a corporation or individual engaged in the purchase, sale and 
transportation of a structure from one place to another. Such activity can in no case be 
considered "construction, alteration, repair, addition to, or improvement" to any building, 
excavation or other structure. The houses sold and moved are not repaired or 
remodeled by the carrier. When the houses reach their final destination they are 
unloaded and placed on blocks. In no case does the carrier construct a permanent 



 

 

foundation for the structure, nor does he participate in anchoring any structure to a 
permanent foundation already constructed; but rather, his contractual obligation is 
completed once the house is removed from his vehicle.  

The statute of definition, cited earlier in this opinion, is specific, limiting regulation and 
licensing by the Contractors' License Board to those contractors who undertake to 
"construct, alter, repair, add to or improve any building, excavation or other structure, 
project, development or improvement for any part thereof." No mention is made of the 
moving of a structure from one place to another, nor do we believe the Legislature 
intended that this act include common or contract motor carriers for hire, since the latter 
were being effectively regulated at the time the act in question was passed.  

It, therefore, follows that the question as posed must be answered in the negative.  


