
 

 

Opinion No. 57-43  

March 7, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable E. M. Barber, District Attorney, Seventh Judicial District, Truth or 
Consequences, N.M.  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

At the Municipal School Board Election on February 5, 1957, one member should have 
been elected for six years and one member for two years. Two candidates were on the 
ballot. The instructions directed the voter to "vote for one for six year term". What is the 
result thereof and the steps, if any, to be taken by way of correction?  

CONCLUSION  

There was an election insofar as the six year term of office is concerned; otherwise, 
there was no election. The member of the Board, who was originally appointed to the 
position left vacant by Mr. Tafoya, will serve until the next election in 1959.  

There is no basis for a special election.  

OPINION  

ANALYSIS  

Under the facts, as we understand them, two appointees were serving on the 
Magdalena School Board. One appointee was serving out a term to expire in 1957. The 
other appointee was serving out a term to expire in 1959.  

This office has previously ruled in Opinion of the Attorney General No. 57-4, dated 
January 14, 1957, that the term of office of members of the municipal school board shall 
be six years, except those elected to fill vacancies, which could be for the unexpired 
portion of the term. This is the only logical interpretation of §§ 73-10-1 and 73-10-4, and 
preserves the announced policy therein stated of staggered terms. Accordingly, the 
election in Magdalena, on February 5, 1957, should have been for two members of the 
school Board; one to be elected for a term of two years to fill out the unexpired portion 
of the term of Mr. Melcor Tafoya; the other should have been for six years.  



 

 

The question then becomes what was the effect of the instructions on the ballot to vote 
for one candidate for six years when there were but two candidates, Mr. Justiniano 
Armijo and Mr. J. R. Clark.  

Elections should only be invalidated with great reluctance, and then only to the extent 
that the will of the voters cannot be ascertained. The notice and instructions were 
deficient in that provision should have been made for voting on a candidate for two 
years, i.e., the unexpired portion of the term of Mr. Tafoya. However, failure to give 
notice of a school board election does not invalidate the election. Opinion of the 
Attorney General No. 3703, dated January 31, 1941. Hence, an incomplete notice 
should not invalidate the election for six years of Mr. Armijo. As to the latter candidate, 
and his intended term of office, the will of the voters is clear. We hold that Mr. Armijo 
was validly elected for a six year term.  

There remains the more complicated problem of the unexpired portion of the term of Mr. 
Tafoya. The appointee who was originally appointed to fill Mr. Tafoya's position, Mr. 
Tafoya having moved to Arizona, should only have held office by virtue of that 
appointment ". . . . until the next succeeding election for members of such board." § 73-
10-2, N.M.S.A., 1953 Compilation; Opinion of the Attorney General No. 57-4, supra. In 
other words, the term of this appointee should have expired, and did, in 1957.  

The question then becomes one of deciding whether a vacancy resulted. Section 73-10-
2, supra, authorizes municipal boards of education to fill vacancies in their membership 
by majority vote But was there a "vacancy" according to the meaning of that term as 
used in New Mexico jurisprudence?  

Article XX, Section 2, New Mexico Constitution, provides as follows:  

"Every officer, unless removed, shall hold his office until his successor has duly 
qualified."  

In previous opinions of this office, the term "officer" has included both state and local 
officers. We hold that a member of a municipal board of education is an "officer" within 
the meaning of the above quota provision.  

Turning to the effect of this section upon expiration of an officer's term, with no 
qualification by a successor, we find the cases reviewed at length in Opinion of the 
Attorney General No. 57-30, dated February 15, 1957, a copy of which will be furnished 
upon your request. From this opinion, we find that death, resignation, permanent 
removal from the territorial limits of the office are vacancies, but the expiration of a 
term is not.  

Accordingly, the member who was originally appointed to fill the position of Mr. Tafoya 
is in all respects a member at the present time, even though a holdover, and will hold 
office until the next succeeding election for school board members; hence, a special 
election is not justified.  



 

 

We trust this fully answers your inquiries.  


