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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Would a candidate to practice optometry in New Mexico, who completed three years 
college training in optometry in 1938, be required to meet our present academic 
requirements?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The reciprocity statute, § 67-7-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, can have no application 
to the present circumstances. While the applicant in this case has secured a license 
from the State of Indiana, you have stated to me that Indiana does not grant equal 
privileges to applicants for certificates from New Mexico, hence the reciprocity statute in 
any event cannot apply to the case of the present applicant.  

The present applicant graduated in 1938 with three years academic training in 
preparation to practice optometry. At this time, such three year training would have 
been sufficient academic training insofar as New Mexico practice was then concerned, 
since what is now § 67-7-6 (e) at that time only required two years training. In 1939, the 
statute was amended so that it now requires four years college training. Hence, under 
the statute as it now reads, the Indiana applicant in this case has not met this statutory 
requirement. Nor does this situation and the statutory application thereto deny the 
applicant any constitutional right.  

The Fourteenth Amendment does not forbid statutes and statutory changes to have a 
beginning, and thus to discriminate between the rights of an earlier time and a later 
time. The rule is that statutes which enact qualifications for persons entering a business 
after a certain time, but which do not impose such obligations on persons previously 
engaged therein, are not unconstitutional. For example, a provision in a statute for the 



 

 

licensing of dentists reserving the rights of those licensed at the time of its passage 
does not affect the constitutional rights of one licensed at the time in another state, who, 
under the statute of the state in which he seeks to be admitted, must comply with the 
terms of that statute in order to secure a license to practice in the state after the 
passage of the statute. 12 Am. Jur., Constitutional Law, 486. In other words, the fact 
that § 67-7-6 (e) was changed after the time of the applicant's completion of his three 
years academic work, so as to require more academic training than he had received, 
denies the applicant no constitutional right. Therefore, he cannot practice optometry in 
New Mexico without having completed four years academic training in optometry.  


