
 

 

Opinion No. 57-48  

March 13, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Edward M. Hartman, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

An agreement for bridge repair work was made with a county. The repairs were 
completed, and the county was presented with a statement for $ 510.00. No bids were 
requested. Is the county liable?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

A county is without question a "purchaser" within the meaning of the Public Purchasers 
Law. § 6-5-1, N.M.S.A., 1953 Comp.  

Turning to § 6-5-4, N.M.S.A., 1953 Comp., it is provided, among other things, that 
contracts for labor to be performed, involving expenditure at any one time of over $ 
500.00, shall only be made and entered into after notice by publication that bids will be 
received. In which event, the bid of the lowest responsible bidder will be accepted; 
however, if said bid does not meet the specifications, the lowest bid in compliance 
therewith shall be accepted; but all bids may be rejected. In any event, bids are 
unquestionably contemplated by the law, in instances of this nature.  

§ 6-5-4, supra, does dispense with bids where the public interest will best be served and 
where it is impractical to obtain them. We fail to see a basis for either condition in this 
instance. Furthermore, the purchaser must secure the written approval of the State 
Board of Finance, when it is desired to enter into a contract without obtaining bids. 
Since your letter did not state that such written approval was given, we assume it was 
not. Clearly the Public Purchases Law has been violated.  

§ 6-5-4 states, in part:  

"Any purchase or sale made in violation of this section shall be void - - - -."  



 

 

We are of the opinion that such language includes contracts for labor as well. To hold 
otherwise would, in large measure, defeat the purpose of the Legislature in enacting the 
Public Purchases Law. Notice also that the language, used in the disjunctive, includes 
two categories, to-wit: "purchase or sale - - - -." Furthermore, a reading of § 6-5-4, in its 
entirety, convinces us that contracts for labor, or repairs, were clearly contemplated by 
the Legislature.  

The contract is thus void, and of no effect. The county is not liable thereon.  

Assuming your inquiry has been answered, we remain  


