
 

 

Opinion No. 57-39  

March 4, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker, Attorney for Bureau of Revenue, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Are out-of-state vendors (wholesalers) required to pay the tax imposed by Section 72-
16-4 (c) N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended, on products shipped to New Mexico 
retailers for resale?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The hereinabove cited statute provides as follows: 72-16-4  

"There is hereby levied, and shall be collected by the Bureau of Revenue, privilege 
taxes, measured by the amount or volume of business done, against the persons, on 
account of their business activities, engaging or continuing, within the State of 
New Mexico, in any business as herein defined, and in the amounts determined by the 
application of rates against gross receipts, as follows:  

"c. At an amount equal to one-eighth of one percent of the gross receipts of the 
business of every person engaged in the business of wholesale merchandising of 
any goods, wares, materials and commodities, including the sale of alcohol and 
alcoholic liquors and beverages, and electricity, to others for resale." (Emphasis 
supplied.)  

Restricting our discussion initially to the section quoted, that language fixing tax liability 
is definite and its meaning patent as stated:  

"There is hereby levied . . . . privilege taxes, . . . against the persons, on account of their 
business activities, . . . . within the State of New Mexico . . . ."  



 

 

In Albuquerque Broadcasting Company v. Bureau of Revenue, 51 NM 332, 184 
P2d 416, the court giving consideration to the question of the prohibition against taxing 
incidents of interstate commerce concluded:  

"The states cannot lay a direct tax on interstate commerce or gross receipts therefrom."  

While the question is not directly asked, I believe some confusion may be eliminated by 
briefly comparing the limitations imposed by both the sales tax (emergency school tax) 
act § 72-16 and the compensating tax (use) act § 72-17.  

In accordance with description stated, the sales tax, as provided, is a tax on the 
privilege or incident of doing or being in business, and not on the incident of sales. A 
paper dealing with the theory and enforcement aspects of taxes on out-of-state 
purchases is found at 65 Harv. L.R. 301 wherein is stated:  

"The basic consumption tax is the sales tax, usually levied upon the vendor of the taxed 
commodity, but in theory and practice passed on to the actual consumer . . . . The 
efficiency of a sales tax, . . ., is substantially impaired by its impotence in reaching sales 
in interstate commerce, exempted by the commerce clause from direct taxation. . . .  

"The wide gap thus cut into a tax system intended to be comprehensive is thoroughly 
closed by the addition of a supplementary levy on the use of the same types of goods 
covered by the sales tax. A credit is given against the use tax for sales taxes in the 
same state, but a similar audit for taxes paid in another state is apparently not 
constitutionally required. The use tax is imposed directly on the consumer, and has 
been upheld against constitutional attack when the goods typed were bought by the 
taxpayer in another state but came to rest' in the taxing state." (Emphasis supplied.)  

Reviewing this presentation briefly, in view of the question put, we find the emergency 
school (sales) tax applies to those persons specified and doing business in this State. 
The tax as provided in Section 72-16-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, is not applicable to 
out-of-state wholesalers sending their products to retailers doing business in the State. 
The stopgap provisions of Chapter 72, Article 17, are applicable to the same categories 
as provided in § 72-16-4, but only at the consumer level.  

It is hoped that your question is fully and satisfactorily answered.  


