
 

 

Opinion No. 57-324  

December 17, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Honorable Dan Sosa, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Las Cruces, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

"With reference to Section 46-10-17, N.M.S.A., 1953 Compilation, would a retailer or 
dispenser of alcoholic beverages operating a bar be in violation of the law if he employs 
minors to perform in a dance band on the premises, where such minors have the written 
consent of their parents?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

The operation of licensed premises with regard to persons who have not attained their 
twenty-first birthday is governed by §§ 46-10-12 and 46-10-17, N.M.S.A., 1953 
Compilation and Division of Liquor Control Regulation No. 32, duly promulgated and 
filed May 24, 1954. Answer to your inquiry is found in the latter two of the aforesaid 
references.  

Section 46-10-17 specifically provides that:  

"It shall be a violation of this act for any retailer or dispenser knowingly to employ any 
person under the age of twenty-one (21) years in the sale and service of alcoholic 
liquors."  

While some question may arise in the construction of this statute it is our opinion that 
the 'sale and service of alcoholic liquors' is not to be restricted in meaning to the actual, 
physical handling or soliciting sales of such beverages by minors as defined. (§ 46-10-
12 (e)). The employment of musicians on the premises of a retail or dispensary licensee 
is occasioned only in an effort to encourage patronage and the sale of intoxicants. The 
display of talents in the instant case is but an adjunct to all other means of selling 
alcoholic liquors.  



 

 

In keeping with the authorities found in §§ 46-2-3 and 46-2-4 (g), to promulgate 
regulations necessary to effectuate the provisions of the liquor code, Regulations No. 
32, supra, provides that:  

"It shall be a violation of this regulation for a dispenser's or retailer's licensee to permit 
minors to enter and remain on the licensed premises without a legal guardian."  

Accordingly, it is our opinion that a minor may not be employed on the premises of a 
licensed retailer or dispenser to perform in a dance band, unless such minor is 
accompanied at all times by a parent or duly appointed guardian.  


