
 

 

Opinion No. 57-300  

November 20, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: The Board of Regents, New Mexico Military Institute, Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. What is the maximum amount of money that the Institute and the employees, 
respectively, can be required to contribute under the New Mexico Military Institute 
retirement plan?  

2. Are the obligations for the payment of benefits under the Institute plan a general or a 
special obligation of the Institute?  

3. If such obligation is a general obligation, can an employee, or a group of employees, 
bring an action against the Institute for the purpose of enforcing the same?  

4. Assuming that an employee elects to place himself under Chapter 197, Laws of 1957, 
being the E.R.A., can the Institute refund to such employee the accumulated 
contributions made by such person to the retirement plan?  

5. If such contributions made by such employee may be refunded to him, can the 
Institute pay interest upon such accumulated contributions, and if so, from what source 
or fund?  

6. If the obligation of the Institute under such retirement plan is a special obligation to 
the employees, and the retirement funds accumulated are insufficient to pay the 
amounts due and owing, can the Institute prorate the funds available among the 
employees eligible therefor?  

7. Can the Institute make a retroactive assessment as against the employees covered 
by such plan of an amount sufficient to cause a total assessment against such 
employees since the inception of the plan to amount to a total not in excess of 5 per 
cent?  

CONCLUSIONS  

1. 5% from the Institute and the employees, respectively.  

2. A special obligation.  



 

 

3. An answer is not necessary.  

4. Yes.  

5. Yes, but only from the retirement fund.  

6. Yes.  

7. Yes, but only against employees not then eligible to retire.  

OPINION  

ANALYSIS  

In answer to your first question the provisions of Section 73-12-26, N.M.S.A., 1953 
Compilation, which reads:  

"The regents or other governing body of said institutions not participating in the 
retirement plan are hereby permitted to set up or continue under such rules and 
regulations as they shall determine a contributory retirement fund or plan, and cause 
each member of the faculty or employee of said institution to contribute, from his 
monthly salary, to such fund or plan such an amount, not exceeding five per cent 
(5%) of such monthly salary, as in the judgment of the regents or governing body 
shall be adequate, when matched by an equal amount contributed by the 
institution, to assure the successful operation of such plan, and the regents or 
governing body of such institution shall have the right to contract or continue existing 
contracts with any responsible insurance company authorized to do business in the 
state of New Mexico for the purchase of annuities for members of the faculty or 
employees of such institutions" (Emphasis ours.)  

clearly give the Board discretion in fixing the contribution percentage but not 
exceeding 5%. Hence, the maximum amount that the Institute and employees, 
respectively, can contribute is 5% of the individual's gross salary.  

Turning to your second question, we find it more difficult of solution. It might well be 
contended that the language of Section 73-12-26, supra, lends credence to the view 
that the Institute's obligations are special, i.e., limited to the retirement fund. But we 
need not stop there, for a clearer answer is obtained from Section 73-12-30, N.M.S.A., 
1953 Compilation, which provides:  

"Nothing herein contained shall be construed to affect, modify or annul contracts 
entered into pursuant to such institution's retirement plan heretofore made a part of said 
contracts and now in force between such institution and its emeritus employees, 
teachers and regular full time employees, but when any teacher or regular full time 
employees now in the employment of such institution shall retire with pay in excess of 
that provided by the statutes of New Mexico, such institution shall pay the difference 



 

 

between the amount which said teacher or regular full time employee may be entitled to 
receive under the retirement plan heretofore adopted by such institution and made a 
part of teachers and regular full time employees' contracts, and the amount provided by 
a statutes in the State Retirement Law. Said difference may, by such institution, be 
paid from such funds as may have been mutually contributed by any such 
teacher or regular full time employee, and said institution in compliance with the 
provisions of said retirement plan of such institution or from such other funds as 
the board of regents may prescribe. Provided, however, that the retirement pay of 
any teacher or regular full time employee heretofore engaged and now employed by 
such institution under its said retirement plan, shall be no less, nor more, than that 
provided in said retirement plan established by such institution prior to the passage of 
this act. Provided, further, that whereas, the retirement plan established by such 
institution prior to the passage of this act and agreed to by the teachers, regular full time 
employees and emeritus employees and such institution has made provision for 
retirement at 50 years of age, then any obligation of such institution arising by 
reason of said plan prior to the time said teacher or regular full time employee 
reaches the age of 60 years, shall be an obligation solely of such institution and 
satisfied from funds accumulated through the mutual contributions of such 
institution and such teachers and regular full time employees, or from such funds 
as such institution may otherwise provide; but nothing herein shall prevent any said 
teacher, or regular full time employee of such institution from receiving the benefits 
provided in the state retirement plan when he shall have, on account of age and service, 
become eligible therefor." (Emphasis ours.)  

From the language emphasized by us, it appears certain the Institute's obligations are 
only to be met out of the retirement fund. While under the emphasized part of the 
statute, the Board might have provided other funds for retirement purposes, 
conferences between the undersigned, the Board, and its attorney reveal such has not 
been done. In Board of Trustees vs. Farrar, 236 S.W. 2d 663 (Tex. Civ. App.), aff'd. 243 
S.W. 2d. 688 there was indication to the effect that teacher retirement benefits were not 
to be paid out of any fund except the particular fund designated for that purpose, under 
provisions less certain than those in Section 73-12-30, supra, insofar as this issue is 
concerned.  

While the question is not entirely free of all doubt, we are of the opinion the Institute's 
obligations are special and limited to the retirement fund. It is thus not necessary to 
answer your third question.  

The answer to the fourth question is in the affirmative. Section 73-12-26, supra, 
authorized the Board to set up a retirement plan. We held in Opinion of the Attorney 
General No. 57-216 that benefits could not be paid under both the Educational 
Retirement Act, being Laws 1957, Chapter 197, and the Institute plan. If then, an 
employee goes under E.R.A., he can't claim retirement benefits under the Institute plan. 
But does such course cause the employee to lose all right to contributions previously 
made by him into the New Mexico Military Institute retirement fund? We do not think so. 
There is an absence of language in the statutes so indicating. To hold that the 



 

 

employee loses his contributions under the circumstances present, is to imply a 
forfeiture of those contributions. Since they are not favored, Hargrove v. Lucas, 56 N.M. 
323, 243 P. 2d. 623, we refuse to so hold.  

By answering your fourth question in the affirmative we have thus acknowledged that 
the employees have certain rights in the fund, or rather, that their contributions are not 
to be forfeited if they go under the Educational Retirement Act. It accordingly follows, 
under general rules of law, that interest which has accrued to the fund will follow the 
principal and will (in event of refund) be paid to the refund applicants, on a pro rata 
basis. In keeping with our answer to your second question however, interest on 
refunded contributions could only be paid from the retirement fund, as above set forth.  

Your sixth question assumes that the retirement fund is, or will be, insufficient to 
discharge the obligation to the employees. You ask if that event should transpire, can 
the Institute prorate the funds then available. Since the obligation of the Institute is 
special, no other course would seem to be open. It is all that could be done, since any 
other conclusion could lend to grossly inequitable results. However, preference would 
have to be given to discharging the funds obligation to those employees whose rights 
had become vested.  

In answering your seventh question, we assume no retroactive assessment would be 
attempted, as to a particular employee, beyond the date of his initial employment. Since 
Section 73-12-26, supra, authorizes the Board to require up to 5% contributions from 
the employees as will, in the Board's judgment, insure a successful plan, it follows that 
much discretion is imposed in the Board. Note also the Board's power of adopting rules 
and regulations in this respect. In other words, considerable leeway is given the Board 
to the end a sound plan will be achieved. Obviously, the Legislature, in enacting Section 
73-12-26 contemplated a fluctuating or varying rate of contributions, not exceeding 5%. 
Doubtless at least one reason for this was to allow for mobility under changing 
conditions or as new needs arise. But such construction of Section 73-12-26 must not 
be extended so far as to run afoul of certain constitutional provisions. For example, it 
was held in McBride vs. Retirement Board, 330 Pa. 402, 199 A. 130, that while the 
board could adopt changes in payments, or adopt other actuarial changes to protect the 
principal or better the security of the retirement fund, it could not take such action 
against employees whose rights had become vested, i.e., after the employees had met 
all conditions precedent to retirement. Otherwise, there would be an impairment of 
contract in violation of the contract clause of the Constitution of the United States. While 
we hold the retroactive assessment may be made against those employees whose 
rights are yet inchoate, we further hold such can't be done as to those employees 
whose rights have become vested  

We have examined Section 73-12-20, N.M.S.A., 1953 Compilation, as requested, but 
find it has no effect on Opinion of the Attorney General No. 57-272.  


