
 

 

Opinion No. 57-296  

November 20, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Fred M. Calkins, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: H. Bashein, M. D., Superintendent, Los Lunas Hospital &Training School, Los 
Lunas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Board or the Director of the Los Lunas Hospital and Training School forceably 
discharge a patient or inmate from that institution because his parents, guardians or the 
person in charge of the inmate has left the State of New Mexico and has taken up 
residence in another State?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

It is our understanding that the Los Lunas Hospital and Training School has several 
inmates in the school who were admitted at a time when their parents resided in this 
state. Subsequent to the date of admission the parents, or guardians have left the State 
of New Mexico and now reside in some other State. The Director of the Institution has 
attempted to place the inmates in another institution in the state where the parents of 
the inmates now reside, but the authorities in that State refused to accept the patients. 
The parents of the patients apparently refuse or are unable to accept custody. In view of 
the above the question arises whether the Director of the School or its Board may 
authorize the forceable discharge of the patients into the custody of their parents or 
guardian or whether there is any means of forcing the other State to accept custody of 
the inmates.  

Inasmuch as this state has no reciprocal treaty or compact pertaining to the exchange 
of patients residing in institutions such as the Los Lunas Hospital and Training School, 
we know of no way in which another state may be forced to accept custody of the 
inmates.  

Our Act which established the Los Lunas Hospital and Training School at Section 34-3-
7, N.M.S.A., 1953 Compilation, in essence states that inmates shall not be discharged 



 

 

until the superintendent or a physician of the institution has satisfied himself that the 
mentally defective person no longer requires institutional care or treatment or unless 
good cause is shown that the inmate shall be cared for by others and thus not require 
institutional care or treatment. In the instant case it is apparent that if the inmate is 
discharged, proper care will not be forthcoming and hence discharge under these 
circumstances is unauthorized. It further appears that treatment at the hospital is not 
necessarily conditioned upon the continued residence of the parent or guardian in this 
State.  

Since our Act does not contain authority for entering into a reciprocal treaty contract the 
solution may well be in the adoption of a reciprocal treaty with other states for the 
exchange of inmates where the parents have adopted residence in another state. Such 
action must and probably should be undertaken by the New Mexico Legislature.  


