
 

 

Opinion No. 57-23  

February 8, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Reuben E. Nieves, Assistant District Attorney, Clovis, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

"May a person serve as a qualified, elected constable in a precinct in this city (Clovis), 
and at the same time hold down a position with the City Police Department as an 
officer?  

CONCLUSION  

Yes, but subject to receiving a salary, or fees, from only one of the two offices held.  

OPINION  

ANALYSIS  

The question here considered brings to light the theory of incompatibility of offices or a 
conflict of officially imposed duties.  

In 42 Am. Jur. 926 the rule is stated:  

"Even in the absence of express prohibitions against the holding by one person of more 
than one office at the same time, there is a well-established limitation on the right so to 
do. This limitation operates upon offices that are in their nature incompatible, for it is a 
settled rule of the common law that a public officer cannot hold two incompatible 
offices at the same time. The rule is founded upon the plainest principles of public 
policy. . . . However, at common law it extends no farther than incompatible offices. 
There are no inhibitions, except constitutional and statutory ones, against the holding by 
the same person of more than one compatible office, . . ."  

and continuing, it is stated:  

"The prohibition against one person holding more than one office at the same time has 
reference to offices, as distinguishing from positions in the public service that do not use 
to the dignity of offices. It does not extend to a position which is a mere agency of 
employment, . . , or other position which constitutes an employment as distinguished 
from a public office."  



 

 

Considering the instant situation in light of a general statement of the law, we discover 
an immediate need to resolve two fundamental premises prime in arriving at a sound 
conclusion. First, do the public offices, herein considered, fall within the meaning of 
that afore contemplated, or may one be identified as a position of agency or 
employment?  

In Section 14-15-1, New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, "The corporate 
authority of cities organized under this chapter shall be vested in a mayor and a board 
of aldermen, to be denominated the city council, together with such officers as are in 
this chapter mentioned or may be created under its authority." In Section 14-15-5, ". . . . 
The appointive officers of cities are a city marshal, members of the police, . . ." And in 
Section 14-17-2, "The mayor of any incorporated city, town or village shall be the chief 
executive officer thereof. He shall, subject to approval of a majority of the city council, . . 
., appoint all officers except those who may be required by law to be elected by the 
voters . . ." And finally looking to the duties and authority imposed upon the office of a 
municipal policeman, we find in Section 14-17-6, "The marshal and other peace officer 
of officers of cities, towns and villages shall execute and return all writs and processes 
to them directed by the mayor, police judge or justice of the peace as the case may be, . 
. .; They shall have in the discharge of their proper duties, like powers, and be subject to 
like responsibilities, as sheriffs or constables in similar cases."  

In reviewing momentarily the afore stated statutory provisions, we find the delegated 
authority to municipalities is vested in the mayor and city council; that the mayor with 
the approval of said council shall appoint members of the police, and that such 
appointed police officers shall carry out duties as directed by the mayor or as otherwise 
provided.  

Based upon the rule set down in State ex rel. Gibson v. Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P. 
2d 1197, wherein the Court said:  

"'After an exhaustive examination of the authorities, we hold that five elements are 
indispensable in any position of public employment, in order to make it a public office of 
a civil nature: (1) It must be created by the Constitution or by the Legislature or created 
by a municipality or other body through authority conferred by the Legislature; (2) It 
must possess a delegation of a portion of the sovereign power of government, to be 
exercised for the benefit of the public; (3) The powers conferred, and the duties to be 
discharged, must be defined, directly or impliedly, by the Legislature or through 
legislative authority; (4) The duties must be performed independently and without 
control of a superior power, other than the law, unless they be those of an inferior or 
subordinate office, created or authorized by the Legislature, and by it placed under the 
general control of a superior officer or body; (5) It must have some permanency and 
continuity, and not be only temporary or occasional."  

it may be concluded that a city or municipal policeman is not a public official in the 
constitutional sense, but rather a public or civil employee.  



 

 

The second fundamental premise to be resolved turns upon the question of emoluments 
of office where there exists a duplication in certain areas of responsibility provided for 
two positions.  

In the instant case, it must be assumed that a person hired by the municipal 
government, as a policeman, is paid a salary for the performance of duties provided by 
law or as directed by the governing authority and also that the responsibility of 
performance extends to the entire realm delegated to said governing body. With 
reference to the question first put, we find that the precinct in which the herein 
considered constable has been elected falls within the area of responsibility also 
covered by the position of hire and accordingly raises the question as to a conflict of 
officially imposed duties. Responsibility and jurisdiction of constables may be found in 
Article IV, Section 26, New Mexico Constitution, and in Sections 39-1-1, 39-1-4 and 36-
4-3, New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation. Like powers and 
responsibilities are provided for policemen in Section 14-15-5, supra.  

Attorney General's Opinion No. 6033 reviews thoroughly the question of the 
incompatibility between the officers of Constable and deputy sheriff and states that:  

'. . . a salaried deputy sheriff should not undertake to recover for himself fees for the 
performance of duties in connection with the service of civil and criminal papers, and 
that the performance, by such a deputy sheriff, of the duties of a constable, in such a 
manner, will cause a vacancy to arise by operation of the statute in his office of deputy 
sheriff."  

Opinion No. 4781, dealing with the same subject, states:  

". . . it would seem that the deputy sheriff, even though appointed as constable, could 
not retain fees for performing services which come under his jurisdiction and for the 
performance of which he is paid a salary."  

It is our opinion that the afore stated conclusion is true also in the instant case.  

The opinions considered supra deal, admittedly, with situations involving incompatible 
offices. Such is not the case here. However, it is our opinion that where there is a 
conflict of officially imposed duties, as provided by law or supervisory direction, and 
where, in one instance, a salary or other compensation is being paid for the 
performance of these duties, it would be highly improper for a person receiving such 
compensation to also accept or retain fees provided for the same performance while 
serving in a second official capacity.  

It is our further opinion that there is no prohibition against a city policeman serving in a 
dual capacity, which as a matter of law is provided, Section 14-17-6 supra, subject to 
the restriction afore stated relative to receiving compensation twice for the same 
performance.  


