
 

 

Opinion No. 57-156  

July 8, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Charles G. Sage, Major General, A.G.C., Adjutant General Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is there legal objection to the use of state funds for the construction of New Mexico 
National Guard facilities on land deeded to the State of New Mexico, where such deed 
contains a reversionary clause conditioned upon the continued use of such land for 
National Guard purposes and any additional conditions determined by the Secretary of 
the Army as necessary and proper to protect the interests of the United States?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

HR 4363, being Chap. 408, PL 598, June 19, 1956, provides as follows:  

"The Secretary of the Army is authorized and directed to convey to the State of New 
Mexico, all the right, title, and interest of the United States in and to the fifty-one acres 
of land more or less, of the former Bruns General Hospital area in Santa Fe, New 
Mexico, now under license to the State of New Mexico, the property to be used for the 
training and support of the National Guard of New Mexico and for other military 
purposes, and the conveyance to be made without monetary consideration therefor, but 
upon condition that it shall be used for the aforesaid purposes and that if such real 
property shall ever cease to be used for such purposes, all the right, title, and interest in 
and to such real property shall revert to and become the property of the United States 
which shall have the immediate right of entry thereon, and to be further subject to the 
reservation by the United States of all mineral rights, including oil and gas; the right of 
re-entry and use by the United States in the event of need therefor during a national 
emergency declared by the President or the Congress, and such other reservations, 
restrictions, terms, and conditions as the Secretary determines to be necessary to 
properly protect the interests of the United States."  



 

 

§ 9-7-3, N.M.S.A., 1953 Comp., in placing the maintenance and operation of the State 
National Guard facilities under the State Armory Board, states:  

"Whenever any arsenal, armory, depot, storehouse, camp ground, rifle range, or other 
agency or facility for the use of the national guard is owned, rented or leased by the 
state, the same shall be under the charge of the state armory board. The State armory 
board shall consist of the adjutant-general and two (2) others, at least one (1) of whom 
shall be a commissioned officer of the national guard. Said board shall prescribe and 
promulgate such rules and regulations as it deems necessary for the direction of the 
local armory boards in the management control, rental for public use, and accounting for 
the revenues derive from said military facility. Said board shall constitute a body 
corporate under the name of "The State Armory Board" and shall have all of the powers 
and privileges of a body corporate. Said board is authorized to acquire property deemed 
necessary for military purposes, in its name on behalf of the state, by purchase, grant, 
gift, or condemnation, and is authorized to sell or exchange such property when said 
board determines it to be no longer necessary or suitable for military purposes; 
Provided, that all acquisitions by purchase and all dispositions by sale or exchange shall 
be accomplished only after approval thereof by the state board of finance. The state 
armory board is authorized to enter into contracts in behalf of the state with United 
States government or any of its agencies for the purpose of participating in any joint 
federal military construction program, or for the purpose of receiving money for military 
construction.  

"The title to sites and buildings for armories and other military purposes purchased or 
acquired heretofore are hereby vested in the state armory board and such property 
hereafter acquired shall be taken in the name of the state armory board.  

"The state armory board shall make such repairs to arsenals, armories, stables, 
quarters, camp grounds and rifle ranges, depots and storehouses owned by the state as 
may be necessary to keep same in good and serviceable condition from funds 
appropriated or otherwise made available for that purpose, and all moneys expended 
for the erection or repair of such buildings, grounds, and target ranges shall be 
expended by the state armory board in the same manner as other moneys appropriated 
for military purposes are authorized to be expended. The members of the state armory 
board shall be appointed by the governor."  

Considering first the authority of the state armory board, we find that it may own (in the 
name of the state), rent or lease facilities necessary for the conduct of training and the 
storage of national guard property. Further the board may acquire property in the name 
of the state "by purchase grant, gift or condemnation, and is authorized to sell or 
exchange such property when said board determines it to be no longer necessary or 
suitable for military purchases."  

In any case where authority is granted for the leasing or renting of property, it may be 
logically implied that such authority extends to the ordinary requirements for maintaining 
the premises in a condition not different from that appreciated at the time of taking 



 

 

possession. The question herein put, however, goes further and brings into focus the 
law of expenditure of public funds for improvement on property subject to reversion for 
conditions broken.  

With reference to HR 4363, supra, we find that the Secretary of the Army is authorized 
and directed to grant a deed of the Bruns Hospital Reservation to the State of New 
Mexico. Such transfer is, however, limited by a condition subsequent. The discontinued 
use of the Bruns Reservation for national guard purposes will effectuate the condition 
stated, bringing to an end any interest granted the state. In addition, the act further 
reserves a usufruct and right of re-entry by the United States in the event of need during 
a national emergency and any additional conditions or restrictions as may seem proper 
to the Secretary.  

Considering the law of improvements, we find, in 27 Am. Jur. 261, as follows:  

"As a general rule, improvements of a permanent character, made on real estate and 
attached thereto without the consent of the owner of the fee, by one having no title or 
interest, become a part of the realty and vest in the owner of the fee as his own property 
within the protection of the law which renders the removal or destruction thereof an act 
of waste. The fact that the erection of a building on the land of another was due to a 
mistake or that the structure was built with the view of enforcing an adverse right in the 
land does not alter the general rule. The betterment acts or occupying claimant acts are 
held not to attempt to change this common-law rule of ownership, but instead to work 
out what is deemed to be the equity of one who has made permanent improvements on 
the land of another. Of course if the owner of premises asserts that improvements 
placed thereon by the occupant do not enhance the value of the premises, it is not 
beyond the powers of a court of equity, which acts to adjust controversies by such terms 
as good conscience requires, to permit the occupant to remove the improvements, upon 
restoring possession of the premises to the owner in accord with the order of the court."  

Thus, in the absence of a written agreement, entered into by the state armory board on 
behalf of the State and of the United States, wherein is provided for the right of removal 
or other manner of disposal, it is the opinion of this office that state funds may not be 
used as herein above questioned.  


