
 

 

Opinion No. 57-13  

January 28, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Dan Sosa, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Second Floor Court 
House, Las Cruces, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May a county clerk issue a marriage license to a girl of lawful age and another person 
who appears to be and presents a power of attorney of a person in Japan directed to 
him to apply for, obtain and marry the female applicant by proxy?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Reference is here made, as cited in your letter concerning Opinion No. 4283, May 11, 
1943, wherein is found a thorough study of the question of proxy marriages in New 
Mexico. The response therein is in the affirmative, coupled with advice to the parties 
concerned,  

". . . . to go through a new ceremony when such should become possible . . ."  

In further reply to your inquiry, it might well be pointed out that the execution of a special 
power of attorney, for the purpose of participating in the application for a marriage 
license and subsequently in a marriage ceremony by proxy, should be before a person 
authorized to administer oaths, including military officers on active duty and should 
specify completely the required information as to age, relationship of the engaged 
persons, consanguinity, present marital status, and a specific statement authorizing the 
named attorney in fact or proxy to enter into a contract with the person named. In 
addition, affidavits of age may be required as provided in Section 57-1-10, N.M.S.A., 
1953.  

Please find enclosed a copy of the opinion to which reference is herein above made.  


