
 

 

Opinion No. 57-107  

May 22, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Edward M. Hartman, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Will there be any restrictions upon counties as to transfers from sinking, interest, road 
and building funds after the effective date of Laws 1957, Chapter 250, which, among 
other things, will repeal §§ 11-1-20 and 11-1-21, N.M.S.A., 1953 Compilation? School 
finances are excluded from this question.  

CONCLUSION  

Certain restrictions will continue.  

OPINION  

ANALYSIS  

Laws 1957, Chapter 250, not yet in effect, among other things, repealed §§ 11-1-20 and 
11-1-21. Section 20 prohibited the State Finance Board from authorizing or permitting 
the use of funds in any sinking fund, interest fund, road fund or building fund other than 
for the specific purpose for which the funds were created. Your question arises out of 
the specific repeal of this provision by Laws 1957, Chapter 250. You will observe that 
the question herein answered is considerably more limited than was the scope of the 
questions propounded in your request for this opinion, dated May 6, 1957. However, Mr. 
Ray Kersting of your office advised us that you were only concerned with county funds, 
excluding school finances, and this opinion is limited accordingly.  

After a rather extensive search of the statutes, we concluded that there will remain 
various restrictions upon the transfer by counties of the funds in question, 
notwithstanding the express repeal of § 11-1-20, supra.  

When the Board of County Commissioners issues refunding bonds under the provisions 
of §§ 11-6-23 to 33, N.M.S.A., 1953 Compilation, annual taxes must be levied to 
produce one year's interest and the annual installment of principal due in the next 
ensuing year. The proceeds of such taxes shall be kept in a special fund to be used 
only for the payment of interest on and for the redemption of such bonds. Section 11-6-
27, N.M.S.A., 1953 Compilation.  



 

 

The proceeds of bonds issued by counties for the construction and repair of roads and 
bridges, pursuant to § 55-5-1, et seq., shall be placed in the county road fund, and said 
proceeds shall be used exclusively for the construction and repair of roads and bridges 
within the county. Section 55-5-7.  

Nor may any moneys be transferred from the county road and bridge fund. Section 55-
3-11, the pertinent portion of which is as follows:  

"It shall be unlawful to transfer any moneys from the county road and bridge fund to any 
other county fund. The county treasurer shall be liable on his official bond for any such 
transfer of (or) transfers."  

See also § 55-3-9.  

Boards of County Commissioners are authorized to levy and collect a special tax for the 
purpose of making needed repairs on the county court house and the county jail. The 
product of the levy shall be kept separate in the court house repair fund, which shall not 
be used except as above indicated. Section 15-47-5.  

All taxes collected to pay the principal and interest on bonds issued for building a court 
house, jail, bridge, hospital or public library shall be kept by the County Treasurer as a 
special fund, to be used for the payment of interest on and for redemption of such 
bonds only. Section 15-49-17. The proceeds of such bonds shall only be applied toward 
the purpose for which the bonds were issued, or for their redemption. Section 15-49-19.  

The county flood fund shall only be subject to expenditures for the purposes set forth in 
the county flood law and shall not be transferred to any other fund, account or purpose. 
Section 15-50-2. See also § 15-50-9. In addition, the emergency district flood fund shall 
be used only for the purposes of the emergency flood district act (§ 15-50-10 to 1 7) by 
the County Treasurer. Section 15-50-16.  

No moneys may be transferred from the county election fund for any purpose except to 
pay election expenses required by law to be paid by counties. Section 15-51-9.  

Your attention is directed to § 15-48-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1955 Supplement, 
requiring County Commissioners to pay over to the board of trustees of the county 
hospital all moneys realized through tax levy, or otherwise, for the operation of the 
hospital. And the trustees shall annually account for the receipt and expenditure of said 
funds. While the statute does not in express language enjoin use of such fund for any 
other than hospital purposes, it would seem to be clearly implied that this is so, 
especially by reason of the fact that such moneys collected are to be paid over by the 
commissioners to the trustees and from the fact that the latter are required to account 
strictly for the same.  



 

 

From the very nature of the opinion requested by you, we have perforce given an 
opinion of a rather general nature. As specific and related problems arise, you should, 
of course, consult our office in each instance where you have any doubt on the matter.  


