
 

 

Opinion No. 56-6563  

December 31, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. D. M. Smith, Jr., State Comptroller, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

You have asked for our opinion on the question as to whether or not the general ten 
year statute of limitations on taxation applies to: (1) special assessments such as 
paving and, (2) conservancy district assessments.  

Our Supreme Court has held that it is not the ten year statute of limitations which 
applies to special paving assessments, but that it is Section 23-1-24, N.M.S.A., 1953, 
which applies. The latter is a four year statute. Altman vs. Kilburn, 45 N.M. 453. Thus it 
is that as to special assessments such as paving, the applicable statute of limitations is 
that provided for in Section 23-1-24 which prescribes the period as four years.  

Regarding conservancy district assessments the question is very close. This is made so 
by the provisions contained in Section 75-30-16, N.M.S.A., 1953. This section, a part of 
the Conservancy District Act, provides:  

"The revenue laws of this state for the assessment, levying, and collection of taxes for 
state and county purposes, except as herein modified, shall be applicable for the 
purposes of the district in the collection of assessments including the enforcement of 
penalties and forfeiture for delinquent taxes. All interest and penalties that may be 
collected on delinquent assessments levied and assessed for district purposes shall be 
by the respective county treasurers delivered to the treasurer as herein provided for the 
delivery of assessments collected by such county treasurer."  

This section raises the question as to whether or not the ten year statute of limitations 
was incorporated into the Conservancy District Act. It may perhaps be that it was. 
However, any ruling by this office either that it did or that it did not would be merely a 
guess. Thus, instead of giving you our opinion on this we would rather advise you as 
follows: It is reasonably certain that collections for these assessments may not be made 
beyond ten years. However, there is a possibility that, as in paving assessments and 
under the holding of Altman vs. Kilburn, supra, collection for these assessments may be 
barred after four years. Thus the suggested procedure would be that attempts should be 
made to collect on these assessments for a period of up to ten years, but that special 
care should be taken that no assessments be permitted to be delinquent for more than 
four years. In this manner, and until the question is determined by our Supreme Court, 
the districts would be assured of collecting the maximum possible under the present 
status of the law.  

I trust the above helps answer your inquiries.  



 

 

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


