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June 7, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilario Rubio, Assistant 
Attorney General  

TO: Patrick F. Hanagan, District Attorney, Fifth Judicial District, Roswell, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is attached item identified as "Lady Cracker" a firecracker as is prohibited by Section 
40-18-8 through 40-18-10, N.M.S.A., 1953 Compilation?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 40-18-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"It shall be unlawful for any person, copartnership, corporation, or other organization to 
sell, offer to sell, display for sale, own, possess, or discharge within this state, any 
firecracker, roman candle, skyrocket, torpedo, bomb, blank cartridge or any other type 
or form of explosive commonly known as 'fireworks.'"  

You enclosed a package of "Lady Crackers" in your letter of May 27, 1957 and most of 
the staff in the office have had a practical demonstration of same. There is no question 
that these "Lady Crackers" are firecrackers of an explosive nature. They make a loud 
resounding noise and after cutting one in half we found same to contain gun powder of 
an explosive nature, capable of causing burns, especially when held in hand at time of 
explosion by any person.  

The above quoted statute definitely prohibits and makes it unlawful for any person, 
copartnership, corporation, or other organization to sell, offer to sell, display for sale, 
any firecracker, roman candle, skyrocket, torpedo, bomb, blank cartridge or any other 
type or form of explosives commonly known as fireworks.  

A good definition of the words "fireworks" and "explosive" is found in the case of 
Henderson et al. vs. Massachusetts Bonding and Insurance Company, 84 S.W. 2d 
at page 922:  



 

 

"'Fireworks' are contrivances of inflammable and explosive materials combined of 
various proportions for purpose of producing in combustion beautiful or amusing scenic 
effects, or to be used as night signal on land or sea or for various purposes in war. 
'Explosive' is compound or mixture susceptible of explosive chemical reaction, as 
gunpowder or nitro-glycerine, and has been construed not to cover specific things which 
do explode or contain explosive materials."  

In view of the language of the above quoted statute, authority cited and from our own 
practical demonstration of the firecracker, we therefore conclude that the use of "Lady 
Crackers" are prohibited by Section 40-18-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, and any 
person, copartnership, corporation, or other organization selling or offering for sale, 
display for sale, own, possess or discharge "Lady Crackers" would be in violation of the 
above quoted statute and subject to penalty as provided in Section 40-18-10, N.M.S.A., 
1953 Compilation, which reads as follows:  

"any person violating the provisions of section 1 (40-18-8) hereof shall be guilty of a 
misdemeanor and shall be fined not less than $ 100.00 nor more than $ 200.00, or be 
imprisoned not more than ten (10) days, and each separate sale or offer to sell and 
each day of any display for sale shall be considered a separate offense."  


