
 

 

Opinion No. 56-6435  

April 30, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Floyd Santistevan, Director, State Education Retirement, P. O. Box 999, Santa Fe, 
New Mexico  

You have asked our opinion as to whether a teacher may be transferred from disability 
to age retirement status upon reaching the age of sixty.  

Your attention is called to the portion of § 73-12-16, N.M.S.A., 1953 Compilation, which 
reads:  

"Provided that in every case not less than 15 years of additional service shall be 
required of which the last 5 years were service in New Mexico consecutively and 
immediately prior to the date of such retirement."  

Although it is not completely clear, we feel that the above quoted provision would 
prevent such transfer. A different situation would prevail if the teacher involved were 
eligible for retirement under the thirty year provision of the statute. However, if that were 
the case, the teacher should have been placed upon age retirement originally rather 
than on disability.  

By Walter R. Kegel  

Assistant Attorney General  


