
 

 

Opinion No. 56-6450  

May 28, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. D. M. Smith, Jr., State Comptroller, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

You have related the following situation:  

"A warrant was issued by the Reserve Union High School to the U.S. Treasury 
Department, Internal Revenue Service, in payment of withheld federal income taxes. 
This warrant was lost by the depository bank, and they are now requesting that a 
duplicate warrant be issued. The New Mexico Statutes require that the party requesting 
the duplicate warrant execute an indemnifying bond prior to issuance of a duplicate 
warrant."  

Your questions arising out of the above are:  

"1. Is the Federal Government subject to the indemnifying bond requirement of the New 
Mexico Statutes?  

"2. If the Federal Government is exempt from the indemnifying bond, would the bank 
also be exempt as an agent of the Federal Government?"  

Sections 11-2-45 and 11-2-46, N.M.S.A., 1953 Compilation, provide respectively:  

"In case of the loss or destruction of any warrant, draft, check, or order for the payment 
of money out of the treasury of the state, or of any county, drawn by any officer 
authorized by law to draw the same, the officer who drew the same, or his successors in 
office, may, and he or they are hereby authorized, to draw in favor of the party to whom 
such warrant, draft, check, or order was issued, a duplicate of the same, as provided in 
the succeeding section."  

"Before any duplicate shall be issued as provided in the foregoing section, the party 
applying for the same shall prove to the satisfaction of the officer authorized to draw 
such duplicate, that the original warrant, draft, check, or order, has been lost or 
destroyed, and shall file with such officer a bond to his satisfaction, to the state or 
county, as the case may be, in a penalty sufficient to cover the amount of such original 
warrant, draft, check, or order; and all costs and expenses that may accrue by reason of 
the premises, conditioned to reimburse and save harmless the state or county from all 
loss in consequence of the loss of such warrant, draft, check, or order, and the issuing 
of such duplicate."  



 

 

In the absence of specific mention of either the State or Federal governments in 
statutes it is generally held that the application does not extend to them.  

"The government, whether federal or state, and its agencies are not ordinarily to be 
considered as within the purview of a statute, however general and comprehensive the 
language of the act may be, unless intention to include them is clearly manifest, as 
where they are expressly named therein, or included by necessary implication." 82 C. 
J.S., page 554, "Statutes" Section 317.  

We find nothing in the statutes above which indicates an intention to include the Federal 
government within their purview. Requirement of a bond from the United States 
Government in these circumstances directly affects the relationship between this State 
and the Federal government. In this area general policy dictates that all possible should 
be done to avert the placing of burdens by one upon the other.  

These considerations, and the general rule on statutory construction cited above, lead 
us to the conclusion that the United States Government does not come within the 
meaning of Sections 11-2-45 and 11-2-46.  

Where a state or county warrant is issued in payment of a debt and that warrant is lost it 
seems to us that the county or state is under some form of duty to pay the debt. As 
concerns parties other than the United States or State governments, that duty is 
impliedly recognized in the two statutes above and the manner for discharging it is thus 
regulated.  

From the foregoing we conclude a negative answer to your first question.  

Regarding your second question, it seems to us that application of the statutes above 
extends to parties and their agents, and if the application of these statutes does not 
extend to the Federal Government, it follows that the agents of the Federal Government 
are also exempt. Without examining the relationship between the bank and the Federal 
government, I assume, for purpose of this opinion, that that relationship is as you state 
it. Your second question is therefore answered in the affirmative.  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


