
 

 

Opinion No. 56-6431  

April 26, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Robert H. Sprecher, Assistant District Attorney, Fifth Judicial District, Roswell, 
New Mexico  

You have asked our opinion on the following question:  

"If the State Board of Finance approves in writing the purchase by the County of 
Chaves, through its Commissioners, of the equipment and improvements to the present 
County Hospital owned by Eastern New Mexico Medical Center, the nonprofit lessee 
corporation, which equipment and improvements are presently located in and on said 
County Hospital and grounds, can the Commissioners expend public funds obtained 
through the recent bond election to purchase said equipment and improvements, 
without compliance with the requirements as to publication and bids set forth in 6-5-4, 
New Mexico Statutes 1953, Annotated?"  

We believe this matter is covered by the portion of § 6-5-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
which provides as follows:  

"Any purchase or sale made in violation of this section shall be void, provided that the 
requirements with reference to obtaining bids shall not apply where the public interests 
will be better served and where it is impracticable to obtain bids. In such cases the 
purchaser shall secure the written approval of the state board of finance for making 
such purchases or entering into such contracts without competitive bids."  

The question of the serving of public interest and the impracticability of obtaining bids is 
a factual question to be determined by the Board of County Commissioners and the 
State Board of Finance. The determination of these boards is final unless such 
determination is arbitrary or capricious.  

You further ask whether § 15-46-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, is applicable to this 
situation. This section provides as follows:  

"When any public work is to be done by order of the board of county commissioners of 
any county of this state it is to be paid out of county funds, and if said expenditure is 
authorized by law and exceeds the amount of three hundred dollars ($ 300), said board 
of county commissioners is hereby required to advertise the said work for at least 
twenty (20) days in some newspaper published in the county wherein the work is to be 
done, before the letting of the said work, and if no newspaper is published in the county, 
to post notices in at least ten (10) conspicuous places for bids for such work, and let the 
same to the lowest responsible bidder, which bidder shall be required to enter into good 



 

 

and sufficient bonds for double the amount of the contract price, for the faithful 
performance of said contract."  

It is noted that this section was passed in 1887 and that § 6-5-4 was passed in 1939. 
Section 6-5-4 and companion sections, which comprise Chapter 233, Laws of 1939, 
constitute a comprehensive purchasing code for all public purchases exclusive of those 
controlled by the State Purchasing Act. They certainly cover all purchases which could 
be made by a county.  

It is our opinion that Chapter 233, Laws of 1939, completely supersedes § 15-46-1 and 
that said section could not be applicable to the question which you present.  


