
 

 

Opinion No. 56-6408  

March 14, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Thomas P. Foy, District Attorney, Sixth Judicial District, County Court House, 
Silver City, New Mexico  

On March 6, you addressed to this office an inquiry concerning a person who filed for 
the office of State Representative and did not designate whether he filed for place one 
or place two.  

The new constitutional provision, Article IV, § 3, Constitution of New Mexico, provides, 
in part, as follows:  

"d. For the purpose only of selection in each County entitled to elect more than one 
member of the House of Representatives, there shall be designated by the officer 
issuing the election proclamation as many places, consecutively numbered, as there 
shall be Representatives to be elected in such County, and only one member of the 
House of Representatives shall be elected for each place designated. *** Each 
candidate shall designate, upon filing his petition, the position number for which 
he is a candidate, and the County Clerk shall so designate him upon the ballot."  

Therefore, it is the opinion of this office that the failure of the person who filed for office 
to designate the "place" was a violation of the provisions of the above quoted section of 
the Constitution, and, therefore, such person cannot be placed upon the ballot. It is our 
suggestion that you advise your county clerk to refuse to place the candidate's name 
upon the ballot and any court action which he desires to take is dependent upon his 
own wishes.  

We sincerely hope this answers your inquiry.  

By Fred M. Standley  

Assistant Attorney General  


