
 

 

Opinion No. 56-6378  

February 3, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. William J. Cooper, Director of Parole, P. O. Box 1219, Santa Fe, New Mexico  

You have presented to this office for our opinion the questions:  

1. May the Board of Parole cancel the accumulated statutory "good time" of a convict on 
parole?  

2. When a parolee's agreement shows that his parole will expire on a certain date, may 
he be returned to the State Penitentiary after release from another penal institution at a 
subsequent date?  

3. In view of the position taken hereafter on your first question, a further issue is raised. 
If the present Board of Parole may not cancel a parolee's statutory "good time" who may 
do so?  

You describe the situation which raises your questions, as follows: A convict who was 
paroled from the State Penitentiary has, since his release on parole, been committed to 
a Federal correctional institution. He will be released from the latter on August 1, 1956. 
The parole agreement which was entered into between him and this State indicates that 
he would be on parole until June 18, 1956, at which time, presumably, he would have 
served his sentence imposed by this State. However, the date of discharge of sentence, 
June 18, 1956, was computed by giving this convict "good time" credit which he earned 
while he was serving his sentence in the Penitentiary in this State, and in addition, 
computing in advance the "good time" which was anticipated he would earn while on 
parole. This convict's conduct while on parole raises your questions.  

Regarding your first question, it is the opinion of this office that the present Board of 
Parole is not authorized to cancel the "good time" earned by any convict either while in 
prison or upon parole. As you know, prior to 1955, the State Prison Board also served 
as the Parole Agency of this State. Section 41-17-6, N.M.S.A., 1953, now repealed. 
That Board further, as part of its duties as the governing body of the Penitentiary, had 
authority to cancel "good time" earned. That authority is still vested, as we view it, in 
that body. The above observation is made because the Legislature in 1955 created the 
present Board of Parole and transferred to it the parole authority previously vested in 
the Prison Board. Chapter 232, Laws of 1955. But in transferring to the new Board of 
Parole the parole authority we do not believe that the Legislature transferred to it the 
administration of the "good time" system. It is noticed that the first "good time" statute 
was passed in 1889. The old Parole Act came into existence in 1909. It seems to us 
that the "good time" statutes are more properly connected with, and therefore are a part 
of, the internal disciplinary system of the Penitentiary and not with our parole system. 



 

 

The "good time" statutes, as we view them, are for the purpose of permitting a prisoner 
to shorten his sentence. See Owens vs. Swope, New Mexico Supreme Court No. 5960, 
Filed September 2, 1955. Parole authority and procedures on the other hand deal with 
the supervision of a convict who has been permitted to serve his sentence outside of 
the Penitentiary.  

From the above we conclude that the Board of Parole created by the 1955 Legislature 
does not have the authority to cancel statutory "good time". Your first question is 
answered in the negative.  

However, turning to Question No. 3, and from what has been said above, it is our 
conclusion that the Prison Board acting together with the Superintendent under the 
authority of § 42-1-57, N.M.S.A., 1953, still possess the authority to cancel statutory 
"good time". And since this office has ruled in a prior opinion that a convict on parole 
may earn "good time", we conclude that the Prison Board and the Superintendent may 
cancel "good time" earned while a convict is in prison or on parole. Attorney General's 
Opinions, 1937-1938, page 105.  

It may be observed here that our ruling on your first and third questions will raise the 
problem of two Boards, i.e., the Prison Board and the new Parole Board keeping 
separate records on one convict, each affecting the other. However, we cannot see how 
that can be obviated under the present state of the law.  

Regarding the second question, it is our opinion that "good time" earned may be 
cancelled by the Prison Board and Superintendent under Section 42-1-57, N.M.S.A., 
1953, at any time prior to the service of sentence. Thus, if prior to this date there comes 
to the attention of the Prison Board and Superintendent that a parolee's conduct 
warrants forfeiture of "good time" earned, and the Board and Superintendent take action 
cancelling such "good time" the Board of Parole may issue its warrant under the 
procedure set out in Section 41-17-28, N.M.S.A., 1953, Pocket Supplement, to return 
that convict to the Penitentiary even though it is proposed to return him subsequent to 
the date when his original parole agreement indicates that the sentence imposed would 
have been served. Your second question, as qualified above, is answered in the 
affirmative.  

Trusting the above answers your inquiries, we remain  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


