
 

 

Opinion No. 56-6400  

March 2, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Honorable Ralph Gallegos, State Representative, 408 San Mateo Blvd., N.E., 
Albuquerque, New Mexico  

You have presented for our opinion the question of your status as a candidate for the 
Legislature from Rio Arriba County. You relate that you were born in Rio Arriba County 
and that you lived there when you registered to vote; that you are still registered there; 
that you have served three terms in the House and one in the Senate as a 
Representative of Rio Arriba County, the last session at which you served being the 
Twenty-Second Legislature of which you are presently a member; that the last few 
years you have lived in Santa Fe in a rented home; that you have been engaged in the 
general insurance business and now maintain an insurance office in Albuquerque, New 
Mexico; that your present intention is to ultimately return to Rio Arriba County, your birth 
place.  

Your question is prompted by the language used in Article IV, Section 3 of the New 
Mexico Constitution, as amended on September 20, 1955, which provides:  

"Senators shall not be less than twenty-five years of age and Representatives not less 
than twenty-one years of age at the time of their election. If any Senator or 
Representative permanently removes his residence from or maintains no 
residence in the County from which he was elected, then he shall be deemed to 
have resigned and his successor shall be selected as provided in Section 4 of this 
article. . . ." (Emphasis Supplied)  

This provision requires that a person has attained a stated age at the time of his 
election. The next sentence concerning residence deals with the county where he 
resides at the time of his qualification for office and provides an automatic resignation 
from that office unless he maintains a residence therein.  

This new constitutional amendment is a departure from our former holdings that in 
election laws "residence" means "domicile", or the place where a person has lived and 
intends to return to. At the time of the qualification for the office of Representative or 
Senator the person must maintain a residence within the county, that is to say have a 
place of abode. This place of abode must be maintained as a residence either full or 
part time, and any failure to do so would constitute an abandonment of the office and 
resignation would be automatic.  

In departing from the rule which has been followed heretofore concerning elections in 
this state, we are forced to do so by reason of the two phrases "permanently removes 
his residence from" with the additional phrase, in the disjunctive, "or maintains no 



 

 

residence in". To say that both of these terms mean domicile would be giving no effect 
to the last phrase.  

You have asked our opinion on the question of a candidate being elected and what 
effect Article IV, Section 7, would have upon that fact. Of course, Article IV, Section 7, 
provides that each House of the Legislature is the sole judge of the qualifications of its 
members and, as it relates to your first question, points up a possible conflict between 
Article IV, Section 7 of the Constitution and Article IV, Section 3 of the Constitution.  

The question presented is not immediately before us and the answer to that inquiry 
would necessarily depend upon the method of raising the question. There is a distinct 
split of authority upon this question and a solution is certainly one upon which 
reasonable minds may differ.  

Upon the question of whether a candidate's qualifications could be raised before 
election, the case of State ex rel. Cloud v. Election Board of State of Oklahoma, 36 P. 
2d 20, and the case of State ex rel. Brobston v. Culbreath, 168 So. 244, is authority for 
the proposition that the matter can be raised in the courts at this stage. The contrary 
authority can be found in the case of Lucas v. McAfee, 29 N.E. 2d 403 and 588, (Ind.).  

There is authority to the effect that once a candidate has been elected that the 
Legislature then is the sole judge as to his qualifications for seating, and that the courts 
will not take jurisdiction in such a matter as it is a legislative problem. Lessard v. Snell, 
63 P. 2d 893, (Ore.); State v. Shumate, 113 S.W. 2d 381; and Attorney General v. 
Board of Canvassers, Seventh Senatorial District, (Mich.), 118 N.W. 584.  

After a person has taken office, there is a very serious question as to whether said 
person can be divested of his office by judicial action pursuant to a constitutional 
provision which on the face of it disqualifies a person from holding a legislative office. 
The basic reason for the courts failing to take jurisdiction on this question is because it 
presents a question of separation of power, and the courts will not interfere with the 
organization of one of the other equal branches of government. The case of State ex 
rel. Martin v. Gilmore, (Kans.), 27 Am. Rep. 189, states that once a member of the 
legislature is seated, he retains his seat during the entire term. See also Culbertson v. 
Blatt, 194 S.C. 105, 9 S.E. 2d 218. Contrary authority can be found in the case of 
Wilentz v. Stranger, 30 A. 2d 885, 129 N.J.L. 606, which is a case wherein the Court of 
Errors and Appeals of New Jersey held that the Court would take jurisdiction to decide 
the constitutional question as presented.  

As can be seen, this is a very close question and one in which this office entertains 
grave doubts. Because of this, we hesitate to give an opinion and suggest that this 
determination await the time when the question actually arises.  

Therefore, it is the opinion of this office that the constitutional provision is not a 
restriction upon your filing for, running for or being elected to the office of State 
Representative, but at the time of qualification for the office and during your entire 



 

 

tenure as State Representative you must maintain an actual residence within the county 
from which you are elected.  

By Fred M. Standley  

Assistant Attorney General  


