
 

 

Opinion No. 56-6359  

January 18, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Honorable John F. Simms, Governor, State of New Mexico, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of December 22nd in which you requested an opinion from this 
office as to the following question:  

In matters of purchase of "supplies, materials, machinery, equipment, furniture, printing 
and all articles and things," are the various "state departments, offices, boards, 
commissions, bureaus, state institutions and other state agencies," to follow the 
provisions of Section 6-7-1 to 6-7-13, N.M.S.A., 1953 (State Purchasing Agent's Act)? It 
appears that there is a conflict between Section 6-7-1 to 6-7-13, N.M.S.A., 1953 (State 
Purchasing Agent's Act) and Section 6-5-1 to 6-5-9, N.M.S.A., 1953, (Public Purchases) 
inasmuch as § 6-5-1 reads as follows:  

"As used in this act (6-5-1 to 6-5-7), the word 'purchaser' shall mean and include all 
county, municipal, union high school, independent school district boards of education, 
boards of county commissioners; all county and state officials; heads of departments of 
state and agents and employees thereof; and any and all persons acting as purchasing 
agents for the state of New Mexico, or any political or municipal subdivision thereof; the 
governing boards of all state institutions together with their agents and employees; and 
every person or body charged with the duty of expending or authorizing the expenditure 
of public moneys in this state."  

and Section 6-7-1, N.M.S.A., 1953, reads as follows:  

"The word 'department' as used in this act (6-7-1 to 6-7-13) shall mean any state 
department, office, board, commission, bureau, state institution, or other state agency, 
excepting the judicial branch of government, and excepting counties, school districts 
and municipalities, now existing or which may hereafter be created by law, which 
expends any money derived in whole or in part from taxation or from grants or 
donations from the government of the United States.  

"The word 'supplies' as used in this act shall mean supplies, material, machinery, 
equipment, furniture, printing, and all articles and things used by any department, in the 
exercise of any governmental activity or function."  

From the reading of these two sections it would appear that each of the acts covered 
the state departments. The conflict arises in the application of the two acts, inasmuch as 
the public purchase act (6-5-1 to 6-5-9) requires three bona fide bids on expenditures of 
more than $ 200.00 but less than $ 500.00, and public notice on expenditures of more 
than $ 500.00. The Purchasing Agent's Act (6-7-1 to 6-7-13) requires bids on 



 

 

expenditures of more than $ 1,000.00. Obviously these two acts cannot be applied to 
the State departments and agencies. We are of the opinion that insofar as the State 
departments, as defined by § 6-7-1, are concerned, the Purchasing Agent's Act (6-7-1 
to 6-7-13) is controlling and governs the expenditures of funds for the items therein 
covered.  

We arrive at this conclusion as follows: The Purchasing Agent's Act was the last 
expression of the Legislature, having been approved April 16, 1943 as Chapter 124, 
Laws of 1943. The Public Purchases Act was originally passed as Chapter 233, Laws of 
1939. However, Section 6-5-1 was re-enacted as part of Chapter 98, Laws of 1943, 
approved April 15, 1943. Wherever there is, as in this case, an irreconcilable conflict in 
two enactments of the Legislature, the last in point of time will be deemed to have 
repealed the first enactment insofar as the conflict is concerned. See 82 C.J.S. 
"Statutes" Section 291, at page 489 and Section 297 at page 507.  

This particular question as to the conflict between Chapter 98 and Chapter 124 of the 
Laws of 1943, was before the New Mexico Supreme Court in the case of State vs. 
Valdez 59 N.M. 112. In this case the Supreme Court stated that it was committed to the 
rule:  

"That where two statutes have the same object and relate to the same subject, if the 
later act is repugnant to the former, the former is repealed by implication to the extent of 
the repugnancy, even in the absence of the repealing clause in the later act . . ."  

"Here we have the additional factor that Ch. 124, supra, was approved one day later 
than Ch. 98, supra . . ."  

The Court held that Chapter 124, Laws of 1943, superseded Chapter 233 of the Laws of 
1939, as amended by Chapter 98 of the Laws of 1943, so far as state agencies are 
concerned.  

For the reasons herein expressed, we are of the opinion that Section 6-7-1 to 6-7-13, 
N.M.S.A., 1953, controls State expenditures by State departments and agencies as 
defined by Section 6-7-1, and insofar as this Purchasing Agent's Act is inconsistent with 
Sections 6-5-1 to 6-5-9, this act (Public Purchases Act) was repealed by the enactment 
of the Purchasing Agent's Act.  

Trusting we have answered your questions, we remain  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


