
 

 

Opinion No. 56-6373  

January 27, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Robert L. Guice, Administrative Officer, State Soil Conservation, Committee of 
New Mexico, P. O. Box 786, State College, New Mexico  

We have your letter of December 17, 1955, in which you request an opinion from this 
office concerning the construction of § 45-5-6(e), N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket 
Supplement. This particular section reads as follows:  

"(e) The committee shall publish the result of such referendum and shall thereafter 
consider and determine whether the operation of the district within the defined 
boundaries is administratively practicable and feasible. If the committee shall determine 
that the operation of such district is not administratively practicable and feasible, it shall 
record such determination and deny the petition. If the committee shall determine that 
the operation of such district is administratively practicably and feasible, it shall record 
such determination and shall proceed with the organization of the district in the manner 
hereinafter provided. In making such determination the committee shall give due regard 
and weight to the attitudes of the owners of lands lying within the defined boundaries, 
the number of landowners eligible to vote in such referendum who shall have voted, the 
proportion of the votes cast in such referendum in favor of the creation of the district to 
the total number of votes cast, the approximate wealth and income of the landowners of 
the proposed district, the probable expense of carrying on erosion-control operations 
within such district, and such other economic and social factors as may be relevant to 
such determination, having due regard to the legislative determinations set forth in 
section 2 (45-5-2) of this act; Provided, however, that the committee shall not have 
authority to determine that the operation of the proposed district within the defined 
boundaries is administratively practicable and feasible unless at least two-thirds of the 
votes cast in the referendum upon the proposition of creation of the district shall have 
been cast in favor of the creation of such district."  

The first question relates to the meaning of "publish" as used in subsection (e). We are 
of the opinion that the Legislature intended by the use of the word "publish" in this 
particular section that the Committee was to put a notice in a newspaper having general 
circulation within the proposed district, if such newspaper was available. In case the 
newspaper was not available the Committee should post notices in conspicuous places 
throughout the district showing the result of said election.  

You next ask what is the relationship, if any, between the word "publish" and the term 
"due notice." We note that the term "due notice" is used in § 45-5-6 (b) and (c) and in 
each case has reference to the giving of information as to a proposed course of action 
so that interested parties may be informed and take appropriate action. Neither of these 
sections provide as to the method by which due notice is to be given. However, section 



 

 

(d) does require that the Committee shall pay the expenses of issuing such notices. 
Generally, "publish" has to do with the method by which notice is given and usually the 
requirement is that due notice be given by publication in a newspaper having general 
circulation in the area in which the proposed action is to be taken, and if such 
newspaper be not available, then by posting notices in conspicuous places so that each 
person interested at least has an opportunity to receive notice of the proposed action.  

Your third question asks whether or not it would be possible to include one third of the 
voters who voted against the creation of such District or an addition thereto within such 
District? We are of the opinion under section (e) above quoted that the only course of 
action open to the Committee is either to reject the proposed District as being not 
administratively practical or feasible or if it is practical or feasible to create the same. 
The Committee is not authorized to make a division of the proposed District on the basis 
of the vote cast for or against said District.  

Trusting we have answered your question, we remain  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


