
 

 

Opinion No. 55-6189  

June 10, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk, Superintendent of Public Instruction, State Capitol Building, 
Santa Fe, New Mexico  

Replying to your letter of June 1 in which you ask the following questions:  

1. Can the State Board of Education legally determine qualifications of a person desiring 
to teach in the Public Schools of New Mexico either in the elementary or high school 
categories who is not a citizen of the United States, but has been educated in the 
United States and is married to an American?  

2. If the above question is answered in the affirmative can the State Board of Education 
then certificate such a person according to law?  

we render the following opinion:  

Section 73-1-7, Part 2, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"(e) To determine qualifications of persons teaching or desiring to teach school in any of 
the public, elementary and high schools of the state and to that end promulgate, from 
time to time, a system of classification of teachers.  

(f) To certificate teachers according to law and the prescribed classification of said 
board, and at its discretion to issue temporary teaching certificates in the interim of 
examinations, but in no case shall a person under the age of 18 years be certificated."  

In view of the above sections, it is our opinion that the State Board of Education could 
issue a certificate to a person not a citizen of the United States to serve as teacher in 
the public schools of New Mexico.  

We find nothing in the Constitution or other laws which prescribe the qualifications for 
teachers. We call your attention to Attorney General's Opinion No. 4483, 1943-1944, 
which, in effect, states that it is the duty of the State Board of Education to prescribe the 
qualifications for teachers under this section. We are enclosing a copy of this opinion. 
Of course, the State Board of Education could provide that one of the qualifications for a 
teacher in the State of New Mexico is citizenship of the United States.  

We call your attention to the fact that local school boards may be unable to employ an 
alien teacher even after you have issued a certificate because of Section 5-1-5, New 
Mexico Statutes 1953 Annotated. This office has rendered Opinion No. 6161, copy of 
which we are enclosing, interpreting this particular section of the New Mexico statutes.  



 

 

Trusting this will answer your questions, we remain  

By Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


