
 

 

Opinion No. 55-6185  

June 10, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Woodlan P. Saunders, State Bank Examiner, State Banking Department, Santa 
Fe, New Mexico  

You ask whether or not you have the authority to refuse a charter to a proposed credit 
union when the Certificate of Organization and the By-Laws of same, as presented to 
your office, indicate that there is practically no working capital with which the credit 
union could begin business. In your request you state that you have received an 
application where the total amount contributed to the organization is $ 2.00.  

Clearly, under § 48-19-1, subparagraph (d), N.M.S.A., 1953, if you determine that the 
organization of a credit union would not benefit the members of it, you have the 
authority to deny a Certificate to the applicant. I cannot see how a credit union without 
working capital could possibly be of a benefit to any one. In addition, § 48-19-6, 
N.M.S.A., 1953, provides that if the Bank Examiner determines that a chartered credit 
union is insolvent, notice may be served of his intention to revoke the Certificate. If you 
have the power to revoke the Certificate of an insolvent credit union, it follows that you 
should have the power to deny a Certificate to a credit union applying for same, which is 
insolvent, or for all practical purposes is insolvent.  

By: Jack A. Smith  

Assistant Attorney General  


