
 

 

Opinion No. 55-6160  

May 12, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Dr. John W. Thomas, President, Board of Examiners in Optometry, 3108 Central 
Ave., S.E., Albuquerque, New Mexico  

On April 26, you inquired of this office whether or not a person, who had 2000 clock 
hours in education in the field of optometry at a time when the New Mexico law required 
only 2000 clock hours, would be eligible to take the examination in view of the change in 
1939 in the New Mexico law requiring 4000 clock hours.  

The pertinent statute is § 67-7-6 (e), N.M.S.A., 1953, which reads as follows:  

"Qualifications for certificate of registration. -- A person shall be deemed qualified to 
receive a certificate of registration as an optometrist:  

. . . .  

(e) Who has graduated from a school or college of optometry approved and accredited 
by the New Mexico state board of optometry which has a minimum requirement of four 
thousand (4,000) clock hours, and distributed over four (4) school years of eight (8) 
months each and embracing the following subjects: General anatomy, general 
physiology, general mathematics, general physics, general optics, ocular anatomy, 
ocular pathology, ocular myology, and neurology, theoretical optics, practical optics, 
theoretical optometry, practical optometry, optical mathematics, hygiene, psychology, 
and optical laboratory and clinical work, and such additional studies and subjects as the 
state board of optometry may prescribe; Provided, however, that such additional studies 
and subjects shall be within the curricula as taught by recognized Class A optometrical 
colleges.  

. . . ."  

There is in this law a so-called "grandfather" clause, which is § 67-7-3, which provides 
that any person who has a certificate of registration "in force and in good standing at the 
time of passage of this act shall be and remain in full force and effect, subject to all the 
terms and provisions of this act after its passage."  

This provision clearly means that the optometrist must have had a license at the time of 
the passage of the Act and if he did not have a license at that time he must be qualified 
under the provisions of the Act at the time he applies for registration or for examination. 
The prior law carried no vested right to retain a certificate and the retention of a 
certificate must be based on its issuance prior to the passage of the Act. If the applicant 



 

 

was not licensed in New Mexico at the time the present Act was passed (1939), he must 
qualify according to the strict interpretation of the law and have 4000 hours.  

Of course, if this man is eligible for reciprocity under § 67-7-10, the mere fact that he 
would not have the educational qualifications would not bar him from admission under 
reciprocity if he is a licensed optometrist as defined in that section.  

Therefore, it is the opinion of this office that the applicant for examination must have 
4000 clock hours of instruction before he can become eligible to take the examination.  

I sincerely hope that this answers your inquiry.  

By Fred M. Standley  

Assistant Attorney General  


