
 

 

Opinion No. 54-5980  

June 23, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Morris Abram Warden New Mexico State Penitentiary Santa Fe, New Mexico  

Re: Florentino Rodriguez -- N.M. No. 14184  

OPINION  

{*438} We are in receipt of your letter of May 26th in regard to the above named 
prisoner. You state that he was sentenced to serve a term of eighteen (18) months to 
two (2) years and upon that sentence was assigned No. 14184. He previously had No. 
13564 from a conviction in Grant County. He was required to serve out the remaining 
time and complete the maximum sentence under No. 13564 before beginning the 
sentence from De Baca County under No. 14184. You ask whether the time for 
beginning sentence No. 14184 should date from the time of sentence August 12, 1952 
or from the date of completion of the prior sentence (No. 13564) which was February 
28, 1953.  

Section 42-1709 reads as follows:  

"If any prisoner shall violate the conditions of his parole or release as fixed by the prison 
board, he shall be declared a delinquent, and shall thereafter be treated as an escaped 
prisoner owing service to the state and shall be liable, when arrested, to serve out the 
unexpired term of his maximum, possible imprisonment, and the time from the date of 
his declared delinquency to the date of his arrest shall not be counted as any portion or 
part of the time served. And any prisoner at large upon parole or conditional 
release who shall commit a fresh crime, and upon conviction thereof shall be 
sentenced anew to the penitentiary, shall be subject to serve the second 
sentence after the first is served or annulled; said second sentence to commence 
from the termination of his liability upon the first or former sentence." -- 
(Emphasis ours.)  

You will note that the second sentence shall commence at the termination of his liability 
upon the first or former sentence. The termination of the liability on the former sentence 
of the above named prisoner would be February 28, 1953, or the completion date of his 
sentence under No. 13564.  

You further state that you desire the information so that you may determine when parole 
violators will become eligible for restoration to citizenship. I call your attention to § 42-
1711 which reads as follows:  



 

 

"If any convict shall pass the entire period of his sentence without any violation of 
the rules and regulations of the penitentiary, he shall be entitled to a certificate 
thereof by the superintendent, endorsed by the board of penitentiary commissioners, 
and on presenting the same to the governor he may be granted a pardon and restored 
to citizenship, either at said time or subsequently, but the governor shall not be obliged 
to grant such pardon." (Emphasis ours.)  

You will note that the restoration of citizenship is dependent upon the will of the 
governor and then only upon satisfactory completion of the entire sentence without any 
violation of the regulations. You must certify to the governor before a persons' rights are 
reinstated that he has passed his entire sentence without violating the rules and 
regulations of the penitentiary.  

I sincerely hope that the above answers your inquiry.  

By: Fred M. Standley  

Assist. Attorney General  


