
 

 

Opinion No. 54-5911  

March 3, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. C. Chase, Jr. District Attorney Third Judicial District Second Floor Court 
House Las Cruces, New Mexico  

{*352} Receipt is acknowledged of your letter dated February 16, 1954 in which you 
request an opinion on the following questions:  

1. Whether in view of Section 56-802d, N.M.S.A., 1941 Comp., p. s., a person who has 
registered less than six months prior to issuance of proclamation calling the election, 
can file his petition to become a candidate in the primary election.  

Section 56-802d, N.M.S.A., 1941 Comp., p.s., reads as follows:  

"No person shall become a candidate for nomination for any {*353} office who has 
changed his party affiliation within six (6) months prior to the issuance of the 
proclamation herein required by the governor of the state of New Mexico.  

"No person shall become a candidate for nomination of any political party except the 
party with which such person shall be shown to be a member of his affidavit of 
registration, nor unless such affiliation shall have been shown by the registration books 
of the county clerk of the county wherein such candidate resides, for a period of at least 
six (6) months next preceding the date of the proclamation of such primary election.  

The first paragraph of the above quoted section specifically prohibits any candidate from 
being a nominee at a primary election unless said candidate has changed his party 
affiliation more than six months prior to the issuance of the proclamation herein required 
by the Governor of the State of New Mexico. According to your letter, this particular 
person that you have reference to desires to run for probate judge but he will have been 
in this State for one year on April 1st. In order to comply with the other provision of the 
law, a person must be a resident of the State for one year before such person is 
qualified to register.  

Since the filing of a candidate for office either after being selected at the convention or 
by petition will be before April 1, 1953, this person will not possibly be qualified to be a 
nominee by either the convention or the petition route.  

The second paragraph of the above quoted statute also specifically limits any nominee 
from obtaining nomination by any political party unless his affiliation is shown by the 
registration books of the County Clerk wherein such candidate resides, and that he has 
lived and resided, and been registered in his precinct for at least six months next 
preceding the date of the proclamation of such primary election.  



 

 

It is therefore the opinion of this office that the person that you have in mind is ineligible 
to be a nominee either by the convention or the petition route at the primary election to 
be held next May because he has not resided and been registered in his precinct six 
months prior and next preceding the date of the proclamation of such primary election.  

2. Your next question concerns whether or not this person can become a candidate at 
the General Election if no candidate runs in the primary election, and the position of 
probate judge is left vacant.  

Our Supreme Court decided in Van Schoyck vs. Board of County Commissioner, 46 
N.M. 472, 131 P. 2nd 278, and again in the case of Granito vs. Grace, 56 N.M. 652, 
248 P. 2nd 210, that a candidate for office has to run and be a candidate in the primary 
election, and cannot be a candidate in the General Election by appointment or 
designation as he would not have run at the primary election.  

In view of the above quoted statute and the two cases decided by the Supreme Court, it 
is our opinion that this candidate for probate judge which you mention in your letter 
cannot become a candidate for probate judge at the General Election for the reason that 
he appears not to qualify for the primary election.  

Trusting that this fully answers your inquiries, I remain,  

By: Hilario Rubio  

Assist. Attorney General  


