
 

 

Opinion No. 53-5880  

December 29, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Floyd Santistevan, Director State Education Retirement State Education 
Retirement Board Santa Fe, New Mexico  

{*311} Receipt is acknowledged of your letter dated December 22nd in which it is clear 
from the information furnished by you in copy of letter from J. L. Burke, Superintendent 
of the Jal Public Schools, written to you on November 30, 1953, in which Mr. Burke 
states that the retirement of Mr. Kniffen would begin November 1953. It is also plain that 
this person, Oscar Kniffen, continued to work in the Jal Public Schools since the new 
retirement law became effective on June 12 or 13th of this year, and was paid until 
October, 1953. Therefore he is seeking disability retirement under the new law which is 
Chapter 57 of the New Mexico Session Laws of 1953.  

You request an opinion from this office as to whether Oscar Kniffen, who has worked as 
an employee of the Jal Municipal Schools, is entitled to disability retirement under 
Chapter 57, Laws of 1953, when he has only worked eight (8) years as school 
custodian at the Jal Municipal Schools.  

Section 55-1117 of New Mexico Session Laws of 1953, reads as follows:  

"Any board, institution, or office specified in Section 1 hereof may retire from service any 
regular employee when he is totally disabled from continuing such employment. Such 
disability shall be determined by such certificate of medical examiners or medical board 
as is or may hereafter be provided for. Such person shall be required to have made a 
written statement of evident disability to the employing board, institution, or office within 
six (6) months from date of expiration of his last contract. Such person shall have been 
employed in the above employments or in a combination thereof for not less than ten 
(10) years. Such retirement shall be approved by the State Education Retirement 
Board. When any person is so retired he or she shall be entitled to receive during the 
period of total disability, the amount represented by years of such service in New 
Mexico divided by 20 and multiplied by the amounts now or hereafter provided for 
retirement of employees of the State Educational System."  

It is clear from the language of the above quoted section that it is mandatory on the 
State Education Retirement Board, that before they can retire any teacher or school 
employee for disability retirement, such employee of the schools shall have been 
employed in the above employments or in a combination thereof for not less than ten 
(10) years. This makes it mandatory on the Retirement Board that a school employee 
before being eligible for disability retirement must have not less than ten (10) years 
service.  



 

 

In this case Mr. Oscar Kniffen has worked only eight (8) years and therefore is not 
eligible for disability retirement under the Act herein above quoted.  

It is therefore the opinion of this office that Mr. Kniffen does not have the ten (10) years 
service necessary to qualify for disability retirement under Section 55-1117 of the 1953 
New Mexico Session Laws, {*312} and therefore the State Education Retirement Board 
cannot approve his application for disability retirement.  

Trusting that this fully answers your inquiry, I remain  

By: Hilario Rubio  

Assist. Attorney General  


