
 

 

Opinion No. 53-5830  

October 27, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Edward M. Hartman State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*241} This is in answer to your request for an opinion upon whether District Judges, in 
making mileage allowances from the District Court Fund, would be governed by the 
amount prescribed by the State Board of Finance or by § 10-408, N.M.S.A., 1941 
Comp., as amended.  

§ 10-408, N.M.S.A., 1941 Comp., as amended, reads as follows:  

"10-408. MILEAGE ALLOWANCES FOR USE OF PRIVATELY OWNED 
CONVEYANCES. -- The maximum rate of mileage allowed and paid from public funds 
for the use of privately owned conveyances on official business chargeable against the 
State of New Mexico of any county, school district, or municipality thereof shall be 
seven (7 [cents]) cents per mile, provided, however, that this act (section) shall not 
apply to school busses; provided further, that the sheriffs, deputy sheriffs and other 
peace officers of the several counties of this state shall be paid mileage at the rate of 
nine cents (9 [cents]) per mile, for the distance actually and necessarily traveled in 
serving any warrants, process, order, citation, summons, jury venire, or decree of any 
courts now provided by law, or in the performance of any official business: that is, 
serving any jury venire mileage shall only be charged once to the farthest point actually 
traveled in serving venire. (Laws 1935, ch. 81, § 1, p. 189; 1937, ch. 82, § 1, p. 199; 
1947, ch. 14, § 1.)"  

Section 11, Chapter 156, Laws of 1953, which supersedes § 12, Chapter 227, Laws of 
1951, provides as follows:  

"Section 11. . . . No officer or employee of the state shall be allowed or paid any sum for 
transportation, lodging or subsistence, except when traveling away from his designated 
post of duty on official business, nor in excess of necessary traveling expense actually 
incurred and paid; except that state officers and department heads may allow in lieu of 
actual expenses for lodging a subsistence sum not to exceed ten dollars ($ 10.00) per 
day, the rate allowed being at the discretion of the State Board of Finance. The 
maximum rate which may be allowed for travel on privately' owned cars shall be ten 
cents (10 [cents]) per mile. Any state officer or department head authorizing the use of a 
privately owned car shall file such written authorization with the State Auditor prior to 
submitting vouchers in payment of such use.  

"Out of state travel must be authorized by the Governor in writing before such travel is 
incurred, such approval being on regular forms prescribed by the State Comptroller. The 



 

 

rate of per diem or expense allowance and method of transportation for out of state 
travel shall be at the discretion of the Governor."  

Section 11, Chapter 156, Laws of 1953, supersedes § 10-408, N.M.S.A., 1941 Comp., 
Laws 1947, Chapter 14, § 1, in all respects wherein these two {*242} sections of the law 
are in conflict. § 11, Chapter 156, Laws of 1053, clearly applies to the state officers and 
employees of the state, whereas Laws of 1947, Chapter 14, § 1, applies to state, 
county, school district or municipalities. District Judges are officers of the State. State ex 
rel. Ulrick v. Sanchez, 32 N.M. 265.  

In addition to the above cited statutes, § 16-325, N.M.S.A., 1941 Comp., as amended, 
Laws 1913, Chapter 17, § 1, specifically provides for the actual and necessary traveling 
expenses of District Judges and the reimbursement from the District Court Fund.  

"§ 16-325. TRAVELING EXPENSES OF JUDGE -- REIMBURSEMENT FROM COURT 
FUND. -- The district judges shall be reimbursed their actual and necessary traveling 
expenses, hotel bills and other necessary incidental expenses, incurred while absent 
from their district headquarters upon official business, such expenses to be paid from 
the court fund of the county for which such business is transacted, upon itemized 
expense accounts filed with the clerk of the court for such county. (Laws 1913, ch. 17 § 
1; Code 1915, § 1374; C.S. 1929. § 34-313.)"  

Therefore, in answer to your request, it would appear clearly that Laws of 1951, Chapter 
227, § 12, has been superseded by Laws of 1953, Chapter 156, § 11, which in 
substance raised the rate per mile from 7 [cents] per mile to 10 [cents] per mile as the 
maximum rate to be allowed by travel by privately owned cars. As to actual and 
necessary traveling expenses, § 16-325, N.M.S.A., 1941 Comp., as amended, would 
govern the expenditures of District Judges for their actual and necessary traveling 
expenses not in conflict with Laws of 1953, Chapter 156, § 11.  

It is, therefore, the opinion of this office that District Judges may allow compensation for 
actual and necessary traveling expenses, or in lieu thereof, per diem as authorized by 
the State Board of Finance not in excess of $ 10.00 per day, and in relation to mileage 
allowances by privately owned conveyances, District Judges may authorize not in 
excess of 10 [cents] per mile without any authorization of the State Board of Finance.  

By: William J. Torrington  

Assist. Attorney General  


