
 

 

Opinion No. 53-5762  

June 10, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Fred M. Standley  

TO: Charles G. Sage Brigadier General The Adjutant General State of New Mexico 
Santa Fe, New Mexico  

{*162} We are in receipt of your letter of May 27, 1953, requesting an opinion on certain 
phases of Chapter No. 70 of the 1953 New Mexico Session Laws, and specifically 
Section 7 of that Act which reads as follows:  

"That all State, county and municipal employees who are members of organized units of 
the Army or Air National Guard or Army, Air Force, Navy or Marine reserves, shall be 
given not to exceed fifteen days military leave with pay annually when they are ordered 
to active duty training with such organized units, such leave to be in addition to other 
leave or vacation time with pay to which such employees are otherwise entitled."  

Your questions will be answered in the order in which they were given in your letter.  

Question: On what date in June will the Act become effective.  

Answer: June 13, 1953.  

Question: Does the Act limit paid military leave to members of organized units of the 
reserve forces?  

Answer: All State, county and municipal employees who are members of organized 
units are eligible for the additional military leave provided in Section 7 above. The Act 
does not provide for any other persons to be included, therefore it is applicable only to 
such members of organized units.  

Question: Are employees of tax-supported schools in New Mexico included in those 
persons covered by this Act?  

Answer: No, the Supreme Court of the State of New Mexico, in the case of Brown et ux 
vs. Borden et al, 56 N.M. 96 holds, in effect, that teachers in municipal, county and 
consolidated school districts of this state are not state, county or municipal employees. 
The municipal, county or consolidated school district is a separate entity entirely and the 
person employed by those school districts do not come within the category of "State, 
county, and municipal employees."  

Question: Does the Act provide for the full rate of pay or does it provide for the 
governmental unit to merely supplement the pay up to the amount of full pay the 
governmental employee would have received would he have remained on his job?  



 

 

Answer: The above Section, in our opinion, requires that the governmental unit pay the 
full salary to {*163} the employee regardless of the amount of money drawn by him 
while on active Military duty. Thus, it would be illegal for a governmental unit to pay an 
employee only the difference between his military pay and the top limits of pay which he 
regularly draws from the military unit.  

Question: Is the full salary payable under the above cited Section permissible under the 
laws of the State of New Mexico?  

Answer: The Legislature has it within its power to set up a separate class and if the 
Legislature of this State should deem the services of the State of such value as to 
require the attendance of employees of the State, the counties and municipalities to 
attend and participate in active military duty for a stated period then they have it within 
their power to do so.  

Question: Is the employee entitled to a full 15 days military leave with pay or are the 
directives referring to "to weeks" military leave controlling?  

Answer: The Section states that the persons shall have 15 days of military leave with 
pay. Any directive contrary to this is specifically over ridden and this Section governs 
over and above any or all directives heretofore made on the subject.  

We sincerely hope that the above answers all of your questions concerning Chapter 70 
of the 1953 New Mexico Session Laws.  

Assist. Attorney General  


