
 

 

Opinion No. 53-5760  

June 2, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Floyd Santistevan Director State Teacher Retirement Board Santa Fe, New 
Mexico  

{*160} This will acknowledge receipt of your letter of May 14, 1953, in which you ask our 
opinion as to whether or not Chapter 57, Laws of 1953 allows enforced retirement of 
persons who have completed 30 years of service and have not yet reached the age of 
60 years.  

For some time the Teachers Retirement Act has permitted the enforced retirement of 
persons who have reached the age of 60 years and have accumulated the required 
amount of service. The 1953 amendment provides for the retirement of persons with 
more than 30 years of service notwithstanding the other requirement of the act 
concerning a minimum age of 60 years and states that such persons may be "Retired 
under the provisions of this act * * *"  

It is our opinion that this act contemplates the retirement of such persons in the same 
manner as persons eligible for retirement under other provisions of the act, and since 
such other persons can be required {*161} to retire, the persons covered by the 1953 
amendment can likewise be retired without their consent.  

By: W. R. Kegel  

Assist. Attorney General  


