
 

 

Opinion No. 53-5743  

April 24, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Jess Holmes, Director Safety Education Department of Education Santa Fe, 
New Mexico  

{*145} On April 13th you requested an opinion relative to § 80 of Senate Bill No. 212, 
which will be Chapter 139 of the 1953 New Mexico Session Laws. This chapter is 
known as the Revised Motor Vehicle Code. Specifically, you ask the following 
questions:  

1. Whether or not this bill legalizes on automobiles turn signals by a mechanical lighting 
device.  

2. Whether the said bill requires such signals to be installed on trucks used solely within 
the limits of a city.  

This section of the bill reads as follows:  

"Section 80. Signals by hand and arm or signal device. -- (a) Any stop or turn signal 
when required herein shall be given either by means of the hand and arm or by a signal 
lamp or lamps or mechanical signal device except as otherwise provided in paragraph 
(b).  

"(b) Any motor vehicle in use on a highway shall be equipped with, and required signal 
shall be given by, a signal lamp or lamps or mechanical signal device when the distance 
from the center of the top of the steering post to the left outside limit of the body, cab or 
load of such motor vehicle exceeds 24 inches, or when the distance from the center of 
the top of the steering post to the rear limit of the body or load thereof exceeds 14 feet. 
The latter measurement shall apply to any single vehicle, also to any combination of 
vehicles."  

In answer to your first question relative to the authorization given in the bill for the turn 
signal to be given by a mechanical device on automobiles you will note that the bill, in § 
(a), requires a signal to be given and provides an option for the giving of that signal by 
means of the hand and arm or by a signal lamp or lamps. This clearly authorizes the 
use of mechanical signal devices to indicate that a turn is to be made. This does not, 
however, require the use of mechanical signal devices but only authorizes use where 
the automobile has that device installed upon it.  

In regard to the question of mechanical signal devices on trucks, § (b) of the law above 
cited makes the use of mechanical signal device mandatory on a vehicle where the 
distance from the center of the steering post to the left outside limit of the vehicle or load 



 

 

thereon exceeds 24 inches, and also where the distance from the top of the steering 
post to the extreme rear of the vehicle or any attachment made to the vehicle exceeds a 
distance of fourteen feet. This would make the signal mandatory on all trucks within the 
categories above described, regardless of where that truck is operated. {*146} The fact 
that the vehicle is operated within the city limits has no effect upon the requirement 
unless the distances above mentioned prevail on the particular vehicle, and in such 
case the mechanical turn signal is mandatory regardless of where the vehicle is 
operated.  

We sincerely hope that this answers your inquiry.  

By: Fred M. Standley  

Assist. Attorney General  


