
 

 

Opinion No. 53-5741  

April 23, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Alva J. Coats, Executive Secretary New Mexico Dry Cleaners Association P. O. 
Box 426 Albuquerque, New Mexico  

{*142} This will acknowledge receipt of your letter of April 14, 1953, requesting the 
opinion of this office as to the interpretation to be given to several apparently 
inconsistent provisions of Chapter 125 of the Laws of 1953. This chapter provides for a 
lien for services and work performed on various described articles of personal property 
and provides for the enforcement of such a lien. Sec. 1 of the Act provides that the 
person furnishing such services or work will not have a lien unless a notice is posted on 
the premises reading as follows:  

"All articles left for (state the type of service provided) and not called for in three (3) 
months will be sold for charges pursuant to Chapter 125, 1953 Laws of New Mexico."  

Sec. 4 of the Act reads as follows:  

"Three (3) months after the debt for which the lien is claimed becomes due, the lien 
claimant may enforce such lien by either a suit to foreclose the lien or by a sale as 
hereinafter {*143} provided."  

Sec. 5 (a) of the same act provides that sale to enforce the lien without foreclosure 
proceedings may not be brought until six (6) months after the date for which the lien is 
claimed becomes due.  

You state that it is your opinion that the failure to provide either a three months or six 
months period in all instances was due to oversight. While this may be so we cannot 
make such an assumption from a mere reading of the provisions of the act. We cannot 
say that the Legislature did not intentionally provide different periods of time in the 
above mentioned sections of Chapter 125, Laws of 1953. The only apparent 
inconsistency is in allowing the commencement of court proceedings to foreclose the 
lien after three months while requiring a six month period to pass before permitting 
sales without judicial proceedings. Since the judicial procedure is the more time 
consuming, it is logical to allow procedure of that type to begin at an earlier date than 
non-judicial procedure.  

It is our opinion that the notice provided for must use the period of three months as 
specifically provided in § 1 of the Act and that under §§ 4 and 5 (a) of the Act a lien 
claimant may commence foreclosure proceedings in court at any time after three 
months from the date for which the lien claimed becomes due, or may sell the property 



 

 

under the non-judicial procedure provided in § 5 of the Act at any time after six months 
from the date upon which the lien claimed became due.  

By: Walter R. Kegel  

Assist. Attorney General  


