
 

 

Opinion No. 53-5709  

March 23, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Hon. Robert D. Castner State Auditor Santa Fe, New Mexico  

{*102} In your letter dated March 11, 1953, you enclose a request from an attorney 
representing a taxpayer relative to the salary of the Chief Tax Commissioner. You state 
that under Section 76-520, 1941 Comp., p.s., this salary is fixed at $ 6,000 annually. 
However, the Appropriation Act, being Ch. 179, Laws of 1949, increased the salary to $ 
7,800 and by authority of the Act the Board of Finance adjusted the salary to $ 8400. . 
Under the General Appropriation Act. Ch. 227, Laws of 1951, the salary of this officer 
was provided for in the sum of $ 8400 annually. However, under Section 21 of the Act, 
the Board of Finance adjusted the salary to $ 9900 pursuant to the authority given in the 
Appropriations Act.  

An appropriation act is a law passed by the Legislature and during the biennium when it 
is in effect it supercedes previous statutes fixing salaries in conflict with the 
appropriation act. It is therefore apparent that the adjusted salaries of the Chief Tax 
Commissioner are not questionable and were legally paid by you.  

In addition to duties as Chief Tax Commissioner, the same officer was appointed 
Secretary of the Capitol Buildings Improvement Commission and has been drawing an 
additional salary of $ 175 per month. You inquire whether this additional salary was 
legally payable to the officer already holding another office. Section 76-520, 1941 
Comp., p.s., provides that the Chief Tax Commissioner shall devote all of his time to the 
performance of the duties of his office. The language "all of his time" is somewhat 
ambiguous since it is not to be presumed that the Legislature intended this officer to 
spend 24 hours of the day in the performance of his duties. This language is therefore 
subject to construction and perhaps is synonymous with language in other statutes 
which provide for an officer devoting "full time" to the performance of his duties. Full 
time is the amount of time considered the normal or standard amount for working during 
a given period and has been construed to mean all of the time required normally to 
perform the duties of the office. There is no requirement that the work be done during 
office hours but the same can be done outside of office hours, if desired. The hours for 
which state offices are required to remain open, under the provisions of Section 10-402, 
1941 Comp., p.s., may be set by the Governor but such statute and the hours fixed 
thereunder apply to state employees and are not specifically applicable to state officers. 
It is thus apparent that if the Chief Tax Commissioner has been able to devote the 
amount of time necessary and required to perform the duties of the office of Chief Tax 
Commissioner, he has substantially complied with the requirement of the statute and, if 
during that time is not required {*103} in the performance of such duties or during 
outside office hours he can perform the duties of Secretary of the additional 



 

 

Commission, there is no prohibition against his holding both offices or positions and 
being paid additional salary as such Secretary.  

This office, in Opinions Nos. 3906, 4031, 4293, 4651 and 4993, has held that an officer 
may legally perform additional duties in connection with a separate position, which are 
not incidental to his primary office, and be paid additional compensation therefor. These 
opinions refer to the additional salaries of Supreme Court Justices acting as trustees of 
the State Law Library, to additional salary of the State Treasurer acting as treasurer and 
custodian of the Employment Security Commission funds, and additional salary of the 
Superintendent of Public Instruction acting as Secretary of the Vocational Educational 
Board in connection with Federal funds.  

From the foregoing, it is apparent that the payments made to the Chief Tax 
Commissioner, both as salary for that office and as salary for the position of Secretary 
of the Buildings Commission, are valid and when the proper officer certified the payroll 
and that services were rendered, you were authorized to make payments therein 
provided for.  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


