
 

 

Opinion No. 53-5643  

January 22, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. L. J. Mavetty Assistant District Attorney Third Judicial District Las Cruces, New 
Mexico  

{*28} This is in reply to your letter of January 8, 1953, in which you request the opinion 
of this office as to the apparent conflict between Section 14-3616 and Section 56-306, 
N.M.S.A. As you point out, Section 14-3616 requires that the vote in sewer or water 
board bond elections be cast on separate ballots, which shall be "deposited in a 
separate ballot box". Section 56-366 (Laws of 1951 Ch. 192, Sec. 3) relating to the 
adoption of voting machines, provides that such machines shall be used in all elections, 
including bond elections, in those counties or parts thereof where voting machines have 
been adopted. You ask in particular whether in a Municipality where voting machines 
have been adopted, it will be permissible to cast the vote on the bond question on a 
separate voting machine rather than on separate ballots, to be placed in a separate 
ballot box.  

It is noted that Article 9, Section 12, New Mexico Constitution requires that in all 
municipal bond elections, the ballots on the bond question shall be placed in a separate 
ballot box. If it were not for this constitutional provision, any conflict which arose 
between Sections 14-3616 and 56-366 would be resolved in favor of Section 56-366, it 
being the later expression of the legislative will. However, in view of the existence of 
Article 9, Section 12, the question to be resolved is whether that portion of 56-366 
relating to bond elections is consistent with Article 9, Section 12 and whether voting 
machines may be utilized in municipal bond elections.  

In our opinion, the reason for the adoption of that portion of Article {*29} 9, Section 12 
relating to the use of a separate ballot box in municipal bond elections is readily 
apparent. In order to be able to vote in any municipal bond election, it is the universal 
requirement that the voters shall have paid their property tax during the preceding year. 
Article 9, Section 12. This requirement does not exist for voters in elections for public 
officers. Article 7, Section 1. It was necessary to provide, therefore, that during the 
course of the regular municipal elections, when bond elections must likewise be held, 
that only those voters who meet the necessary property tax qualifications may vote on 
the bond question. Hence the provision was included in Article 9, Section 12, and in 
individual bond statutes such as Section 14-3616, that voting on the bond question shall 
be by separate ballot to be placed in a separate ballot box.  

It is conceded that the spirit of Article 9, Section 12 could be followed by the utilization 
of a separate voting machine for the bond election. However, this section of the 
Constitution does provide that a "separate ballot box" shall be used, and it is 
questionable whether in construing this language it would be wise to depart from the 



 

 

sense of the words actually used. This office is mindful of the great weight of authority 
which holds that statutes which authorize the use of voting machines in elections do not 
violate those Constitutional provisions, such as Article 7, Section 5, N.M. Constitution, 
which provides that all elections shall be by ballot. See Annotation 66 ALR 865; 
Mooney vs. Phillips 118 SW2d 224; Norris vs. Mayor and City Council of Baltimore 
192 A 531; Reynolds vs. Dallas County 203 SW 2d 320; State vs. Keating 163 P 
1156; State vs. Green 168 NE 131, 66 ALR 849. Since these foregoing authorities 
have held that a voting machine meets the Constitutional concept of a "ballot", it could 
be argued with some logic that their reasoning may be carried one step further to hold 
that the tabulation of a voting machine would satisfy our Constitutional requirement of a 
"separate ballot box" in municipal bond elections. However, in our opinion it would be 
unwise to carry the analogy this far at the present time.  

Firstly, it must be noted that the New Mexico Supreme Court has not even passed upon 
the question of whether a voting machine is a "ballot" within the language of Article 7, 
Section 5, and it is possible that if and when this question arises, our Court may choose 
to follow the minority or Massachusetts rather than the majority rule represented by the 
cases cited in the foregoing paragraph. If our Supreme Court should take the minority 
view, a bond issue initialed by bond election where separate voting machines were 
used rather than separate ballot boxes, could quite probably be voided. Secondly, it 
must be borne in mind that municipal bond elections and subsequent bonds issued 
often involve many hundreds of thousands of dollars, and it is therefore wise in our 
opinion, to follow the strict letter of any Constitutional provision relating to such 
elections.  

It is therefore our opinion that until there is a definite pronouncement from the Supreme 
Court of New Mexico on the question of voting machines, that portion of 56-366 relating 
to the use of voting machines in bond elections should be regarded as inconsistent with 
Article 9, Section 12, and that separate ballot boxes be used in all municipal bond 
elections.  

We trust that this opinion has answered all your questions on this subject.  

By: W. F. Kitts  

Assist. Attorney General  


