
 

 

Opinion No. 53-5647  

January 26, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Floyd Santistevan Director, Teacher Retirement Department of Education 
Santa Fe, New Mexico  

{*34} In your letter dated January 22, 1953, you request our opinion as to the status of a 
full-time employee of the public schools or public institutions coming under the 
Retirement Act who has been placed on a total temporary or total permanent disability 
status for retirement purposes. You inquire whether such a person can accept full-time 
or part-time employment in work other than the public schools or educational institutions 
and continue to receive retirement benefits for the duration of the disability.  

Section 55-1117 N.M.S.A., 1941 Comp., Pocket Supplement, provides for the 
retirement of various persons under the School Retirement Act "when such person is 
totally disabled from continuing his profession, as shall be determined by a certificate of 
medical examiners appointed by the state retirement board," . . . Said section further 
provides, in part, "When any person is so retired, he shall be entitled to receive during 
the period of his total disability, an allowance as provided in section 2 (55-1115) hereof," 
. . .  

In Opinion No. 4246, dated February 19, 1943, this office held that if a teacher is retired 
because of disability and is subsequently called back to active service in the teaching 
profession and is able to begin teaching actively, such action would be evidence that 
the total disability no longer exists and the benefits would therefore cease.  

Since the determination of disability is made by medical examiners, such disability 
presumably would continue to exist until evidence from medical examiners would show 
otherwise. So long as the disability from continuing his profession continues to exist the 
person receiving retirement allowance would be entitled to continue receiving such 
allowance regardless of the fact that such person may be physically able to perform 
some other type of work and accepts full-time or part-time employment at such other 
type of work. The acceptance of such other employment would {*35} be evidence to be 
considered by you and possibly the medical examiner in determining whether disability 
still exists from continuing in the teaching profession.  

By C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


