
 

 

Opinion No. 52-5514  

March 13, 1952  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. M. E. Linton, Superintendent Hatch Valley Municipal Schools Hatch, New 
Mexico  

{*226} This is in reply to your letter of February 8, 1952, in which you requested an 
opinion as to whether a Notice of School Bond Election which contains a parenthetical 
statement of what the proceeds of the bond issue are to be used for invalidates the 
bond transcript or proceedings in any way.  

The first portion of the Notice of Election you submit follows the statutory form found in 
Section 55-724 NMSA. There then follows this language, enclosed in parenthesis:  

"Additional class rooms at Garfield, Salem, Rincon Grade Schools and an addition to 
the high school."  

The inclusion of this language raises two questions. First, does the erecting of additional 
classrooms {*227} come within the mandate of Article 9, Section 11 of the New Mexico 
Constitution, which provides that no school district shall borrow money, except "for the 
purpose of erecting and furnishing school buildings or purchasing school grounds"? In 
my opinion, the term "erecting" cannot be confined to the erection of separate buildings, 
and includes the building of an additional classroom, to be physically connected with an 
already existing structure.  

Second, may such a notice of election contain a specific statement of the ultimate use 
of the funds to be derived from the bond issue? It is my opinion that such language 
would in no way invalidate any of the bond proceedings. This is subject to some 
qualification, however. If the Notice of Election does contain such language, then the 
school district is bound to use the bond proceeds for only the specific purpose or 
purposes enumerated therein. See Mann v. City of Artesia, 42 N.M. 224.  

I hope that this opinion answers sufficiently your questions on this subject.  


