Opinion No. 52-5478
January 23, 1952
BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General
TO: Mrs. Beatrice B. Roach Secretary of State Santa Fe, New Mexico

{*194} This is in reply to your letter of October 25, 1951, in which you ask for clarification
of an apparent inconsistency between § 56-902 and 8 56-802(a) of the New Mexico
Statutes Annotated, concerning our election laws.

8 56-902 deals with the mode of obtaining a place on general election ballots for
political parties of their candidates for state and federal offices. § 56-802(a) has to do
with the naming of candidates for a place on primary election ballots. There is no basic
conflict between these sections. 8 56-902 is still in effect and necessary for it prescribes
the manner whereby minority parties not subject to our primary laws may obtain a place
on the ballot for their candidates. 8 56-802(a) has no application to the minor political
parties not covered by our primary law. § 56-804 N.M.S.A., sets forth the applicability of
our primary election statutes. It provides that 'this act shall apply to all political parties
for any of whose candidates there was cast at the last general election held preceding
the time of the holding of such primary election, as many as 15 per centum of the total
number of votes cast for the candidates for governor by all parties at such preceding
general election.' As a practical matter this limits the application of the primary laws to
the Democratic and Republican parties only. All other parties may obtain a place on the
ballot by following the convention method outlined by § 56-902.

| trust that this will answer your inquiry fully.



